Spirala hiperinflacije se nastavlja: Cijene za godinu prosječno veće 16,8 odsto

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u oktobru 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 16,8 odsto, novi su podaci Uprave za statistiku – Monstat.

To znači da je rast cijena, koji je od aprila u zoni hiperinflacije, nastavio svoj vrtoglavi put.

“Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru u odnosu na septembar u prosjeku su više za 1,4 odsto. Potrošačke cijene u periodu januar-oktobar ove godine, u poređenju sa istim periodom 2021, u prosjeku su više za 12,2 odsto”, precizira se u izvještaju.

Podsjećamo, godišnja inflacija u devetom mjesecu ove godine bila je 16 odsto, odnosno 11,6 odsto kada se upoređuju podaci od januara do septembra prošle i ove godine.

Podaci Monstata ukazuju da su najveći uticaj na mjesečni rast cijena imala poskupljenja mlijeka i jaja, zatim odjeće, mesa i obuće. Konkretno, u oktobru u odnosu na septembar najveći rast imale su cijene odjeće i obuće (7,3%), ostalih roba i usluga (3,8%), obrazovanja (3,1%), namještaja, oprema za domaćinstvo i održavanje (2,6%), hrane i bezalkoholnih pića (1,8%) i zdravlja (1,0%), dok je najveći pad zabilježen u restoranima i hotelima (4,7%). Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *