Situacija dramatična, narudžbe iz Njemačke su zaustavljene

Dodajte komentar

Nakon najava premijera Andreja Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit, Hrvatsko udruženje poslodavaca HUP uputio je javni apel da ipak odustane te da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske, piše N1.

“U trenutku kada je ključno pitanje kolikog obima će biti kriza, koja će nas pogoditi iduće godine, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju. Vlada nam je u protekle tri godine bila saveznik u prevladavanju veoma zahtjevnih okolnosti koje su donijele korona i energetska kriza pa pozivamo vladu da nastavimo rad na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023. godine.

Hrvatska se mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima. Uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Evropska komisija, zaustaviće investicije i zapošljavanje te dalji rast plata, što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu”, rekli su iz HUP-a.

“Koliko je situacija dramatična, najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prethodnim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenario s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta.

Posljedica je krize koja se događa u evropskoj privredi pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna. Zato apelujemo na vladu da razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskoj ekonomiji pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za dalje investicije i čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze”, poručila je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *