Amazon će otpustiti 10.000 radnika, najviše u povijesti kompanije

Dodajte komentar

Amazon planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih u korporativnim i tehnološkim sektorima početkom ove sedmice, navodi se u izvještaju The New York Timesa, nakon čega su dionice te kompanije pale oko 2,5 odsto.

Ovi rezovi bili bi najveći u istoriji kompanije, a prvenstveno bi uticali na Amazonov sektor uređaja, maloprodaje i ljudskih resursa, navodi se u izvještaju. Prijavljena otpuštanja predstavljala bi manje od 1% Amazonove globalne radne snage i 3% njegovih korporativnih zaposlenika.

Izvještaj predstavlja smanjenje broja zaposlenih i u drugim tehnološkim firmama. Meta je prošle sedmice objavila da otpušta više od 13 odsto svog osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a Twitter je otpustio otprilike polovinu svoje radne snage u danima nakon što ga je Elon Musk preuzeo za 44 milijarde dolara.

Amazon je prijavio 798.000 zaposlenih na kraju 2019, ali je imao 1,6 miliona zaposlenih s punim i skraćenim radnim vremenom 31. decembra prošle godine, što je povećanje od 102 odsto. New York Times je rekao da ukupan broj otpuštanja “ostaje fleksibilan” i da bi se mogao promijeniti.

Predstavnik Amazona nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Sezona praznične kupovine ključna je za Amazon i obično je period godine u kome firma povećava broj zaposlenih kako bi zadovoljila potražnju. Ali Andy Jassy, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora u julu 2021, smanjivao je troškova kako bi sačuvao gotovinu dok se firma suočava sa usporavanjem prodaje i sumornim prognozama za globalnu ekonomiju.

Firma je već najavila zamrzavanje zapošljavanja za korporativne uloge u maloprodaji. Posljednjih mjeseci Amazon je ugasio svoju telezdravstvenu uslugu, neobični projektor za videopozive za djecu, zatvorio sve osim jednog od svojih pozivnih centara u SAD-u, ukinuo robota za dostavu, ukinuo malo uspješne lance, uz otkazivanje ili odgađanje nekih novih lokacija skladišta.

Amazon je izvijestio o razočaravajućoj zaradi u trećem tromjesečju u oktobru koja je uplašila ulagače i uzrokovala pad dionica za više od 13 odsto. To je označilo da je Amazonova tržišna kapitalizacija prvi put pala ispod jednog triliona dolara od aprila 2020, a izvještaj je pokazao drugi put ove godine da su Amazonovi rezultati bili dovoljni da izazovu dvocifreni postotak rasprodaje. To se nastavlja nakon objave izvještaja i izbrisala gotovo sav pandemijski porast dionica.

Dionice Amazona pale su za oko 41% u ovoj godini, više od pada od 14% na S&P 500, i bilježe najgoru godinu od 2008.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *