Predlog budžeta za 2023: Veće plate i penzije, zaduženje limitirano na 600 miliona eura

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović predstavio je na sjednici Vlade Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je projektovan na 2,85 milijardi eura.

Na početku sjednice Vlade premijer Dritan Abazović je kazao da je bužetom prvi put predviđen rast plata u javnoj administraciji, prosvjeti i policiji. Predlogom budžeta za narednu godinu ukupna socijalna davanja biće uvećana za 45 miliona eura, 35 miliona je namijenjeno za povećanje penzije. kako je saopšteno za povećanje plata predviđeno je 67 miliona eura.

“Ova 43. Vlada se nije zaduživala tokom godine. Izvoz je 70 odsto veći nego prethodne godine, a pokrivenost uvoza izvozom došla je na 20 odsto. Rast ekonomije je 7,7 odsto i naredne godine se očekuje rast od 5 odsto”, naveo je Abazović na sjednici Vlade.

Kazao je i da imamo najveći kapitalni budžet koji je Crna Gora ikad imala.

“Prvi put su predviđeni rast plata u javnoj administraciji, u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno u policiji. Prvi put se uvodi dječiji dodatak za svu djecu Crne Gore i prvi put su predviđena sredstva za novorođenčad”, rekao je Abazović.

Damjanović je kazao da budžet od 2,85 milijardi eura ima za cilj da se sačuva životni standard građana. Budžetom su predviđena nikad veća socijalna davanja.

“Još 756 miliona eura za socijano staranje, to je nikada veći iznos”, kazao je Damjanović i pojasnio da će ukupna socijalna izdvajanje dostići 785 miliona eura, 45 miliona više nego ove godine.

“Čuvajući standarad opredijelili smo još 35 miliona eura za povećanje penzija naredne 2023. godine, za povećanje plata u javnom sektoru, državnoj upravi u širemi i užem smislu uključujući posvjetu, zdravstvo i javnu upravu”, kazao je Damjanović i poručio je da te mjere nijesu populizam.

Ministar je kazao da je za kapitalni budžet predviđeno je 35 miliona eura više nego ove godine.

Faliće 705 miliona, zaduženje limitirano na 600 miliona eura

Damjanović je kazao da su nedostajuća sredstva za narednu godinu predviđena na nivou od 705 miliona eura, a predviđen je i limit za zaduženje naredne godine do 600 miliona eura.

“Mjera zadoženja koju smo obezbijedili za ovu godinu jeste mjera stvaranja fiskalne rezerve za 2023. i u toj mjeri ovaj limit neće biti potreban u punoj mjeri”, naveo je Damjanović.

Izvor: RTCG

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *