Institucionalni ulagači dižu ruke od kriptovaluta

Institucionalni ulagači bili su ljuti na kriptovalute čak i prije prošle nedjelje. Iznenadni pad FTX-a Sama Bankman-Frieda možda je trajno oštetio njihove šanse da budu uključeni u mainstream portfolije.

Iako je ostalo mnogo tvrdokornih u industriji, mnogi profesionalni menadžeri novcem kažu da je argument za kripto kao diverzifikatora portfolija ili digitalno zlato u ovom trenutku nikakvi. Gubici su preveliki, a struktura tržišta prerizična, kažu.

“Ono što je postalo jasno je da neće pronaći dom u institucionalnoj alokaciji imovine”, rekao je Bloombergu Hani Redha, portfolio menadžer u Pinebridge Investmentsu u Londonu.

“Bilo je razdoblje kada se to razmatralo kao potencijalna klasa imovine koju bi svaki ulagač trebao imati u svojoj strateškoj alokaciji imovine, no to je u potpunosti isključeno.”

Implozije i skandali u proteklih nekoliko mjeseci uništili su ključne argumente kripto pojačivača i gotovo izbrisali pojam Bitcoina kao sigurnog utočišta u turbulentnim vremenima. Ali nijedan od tih događaja — od kolapsa TerraUSD do bankrota Celsiusa — nije bio tako preloman kao otkriće da je čak i FTX, donedavno smatran jednim od najistaknutijih imena na kriptosceni, bio toksičan.

Kolaps FTX-a “pokreće pitanja o održivosti kripto ekosistema”, rekao je Salman Ahmed, glavni strateg u Fidelity Internationalu, koji iz Londona nadzire 646 milijardi dolara.

Njegova je kompanija u februaru lansirala proizvod kojim se trguje na berzi Bitcoina, namijenjen profesionalnim evropskim ulagačima. Izgubio je oko 55% od početka godine.

Prije samo godinu dana kriptomanija je bila na vrhuncu i bitcoin je bio premašio 67.000 dolara. U januaru je Bridgewater procijenio da 5% Bitcoina drže investitori na institucionalnom nivou.

Optimistična predviđanja tada su dominirala. Nikolaos Panigirtzoglou, strateg JPMorgan Chase & Co. napisao je da bi Bitcoin teoretski mogao dugoročno dostići 146.000 dolara istiskivanjem zlata. Istraživanje PWC-a iz marta pokazalo je da 42% kripto hedge fondova predviđa da će se bitcoinom trgovati između 75.000 i 100.000 USD do kraja 2022. godine.

Sada su stavovi među investitorima suzdržaniji. Panigirtzoglou je u izvještaju rekao da bi bitcoin mogao ponovoo dostići najniže ljetne vrijednosti od 13.000 dolara. Bitcoinom se u petak trgovalo ispod 17.000 dolara.

“Argument o ulaganju u kriptovalute kao diverzifikaciji umro je prije nekog vremena”, rekao je u intervjuu.

Bitcoin se i ranije rušio pa ponovo oporavljao. Neki vjernici vide kako se oholost na tržištu isparava, što će na kraju staviti industriju na put zrelosti. Problemi FTX-a zapravo bi mogli koristiti etabliranim komlanijama s iskustvom u upravljanju rizicima, poput Nasdaq Stock Market i CBOE Global Markets Inc., napisao je Mike Cyprys, analitičar u Morgan Stanleyju, prenosi Seebiz.

Međutim, za Marka Dowdinga, glavnog direktora za investicije u BlueBay Asset Managementu, nema šanse da bi bitcoin mogao postati verzija digitalnog zlata. Samo je pitanje vremena kada će se još više ulagača osloboditi i cijene kriptovaluta ponovno pasti, rekao je.

“Trebalo je biti jasno da je industrija koja ništa nije proizvodila, trošila novac i nudila primamljive povrate, bila predodređena na propast”, rekao je.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.