Pokrenuta kampanja ,,Long Stay Montenegro“ za privlačenje stanovnika evropskih zemalja pogođenih energetskom krizom

Dodajte komentar

Kako se Evropa priprema za tešku zimu sa strogom kontrolom korišćenja prirodnog gasa, njihovi državljani su već počeli da rezervišu hotele u Turskoj kako bi proveli hladne mjesece, slično je i u Hrvatskoj. Popularno su ih nazvali ,,energetski“ turisti. Upravo zbog toga Crna Gora je protekle sedmice nastupila na sajmu u Londonu sa kampanjom ,,Long Stay Montenegro“ jer u nekim zemljama računi za energente će se povećati i 200 posto – kazala je Pobjedi sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković.

Kako je objasnila ,,energetski“ turisti su nova kategorija putnika koja se izdiferencirala usljed aktuelne energetske krize.

Njihova tendencija je da zimu provedu na atraktivnim turističkim destinacijama, vodeći računa o smanjenju troškova života, uključujući suzbijanje energetske potrošnje u matičnim zemljama. U pitanju su turisti zainteresovani za duži boravak, posebno u periodu tokom zimske sezone i ljetnje predsezone – navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva je inicirao sastanak 18. oktobra u cilju pokretanja kampanje ka promociji Crne Gore kao dostupne i cjenovno konkurentne destinacije, gdje bi gosti iz Zapadne i Centralne Evrope mogli duže boraviti i uživati u našem suncu i gostoljubivosti.

Energetska kriza i putovanja
Kako je dodala, Turska očekuje da će ove zime svi smještajni objekti dostići visok nivo popunjenosti sa posjetiocima iz Evrope koji dolaze zbog nestašice prirodnog gasa i poskupljenja energenata u njihovim matičnim državama.

U Hrvatskoj je zimski čarter program, koji će Dubrovnik povezati s odredištima u Njemačkoj, Skandinaviji, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, već počeo. Ove zime će redovnim linijama Dubrovnik biti povezan s Barselonom (Vueling), Londonom (British Airways) i Istanbulom (Turkish Airlines). Očekivanja su da će samo jedna putnička agencija (W Touristic), u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Njemačke, većinom penzionera veće kupovne moći – kazala je Marković.

Naša turistička privreda je, kako ističe, ušla u period godine koji karakteriše značajno smanjenje poslovne aktivnosti i posjeta gostiju, pa je potrebno uložiti dodatni napor kako bi i u periodu postsezone privukli što veći broj gostiju, naročito iz Zapadne i Centralne Evrope.

Evropa doživljava najgoru energetsku krizu u posljednjih 50 godina, sa rastućim cijenama energenata koji dodatno podstiču postojeću inflaciju koja bi kontinent mogla gurnuti u recesiju. Kao odgovor na energetsku krizu 27 članica EU je dogovorilo da od avgusta ove godine smanji svoju potrošnju za 15 odsto u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek. Njemačka planira da potrošnju smanji čak za 20 odsto. Plan EU o štednji gasa je stupio na snagu 9. avgusta i njegovo sprovođenje bi trebalo da traje godinu – kazala je Marković.

Ona navodi podatke da su cijene energenata i električne energije u Evropskoj uniji već porasle.

Prema istraživanju Goldman Sachsa, procjenjuje se da će se računi za energente u EU početkom sljedeće godine povećati za 200 posto u odnosu na prošlu godinu. U Velikoj Britaniji se očekuje da će računi porasti za 80 odsto već od oktobra. Osim većih računa energenata u EU, još jedan rizik će predstavljati i mogući prekidi u snabdijevanju gasom – naglašava Marković dodajući da je naša zemlja pogođena energetskom krizom, ali za razliku od Evrope, ne očekuje se da će se suočiti sa bilo kakvim poremećajima ove zime.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *