Izvršni direktor Binancea upozorava da kripto kriza nije okončana

Dodajte komentar

Izvršni direktor Changpeng Zhao upozorava ulagače da brzi pad FTX-a nije posljednji za tržište digitalnih valuta.

Poznat kao CZ zbog svog golemog uticaja u kriptosferi, milijarder je zadužen za Binance, kompaniju koju je suosnivao, a koja je najveća berza kriptovaluta i digitalne imovine na svijetu u smislu količine trgovanja.

Kada je njegov glavni rival, FTX, bio u problemima i suočen s ozbiljnim problemima s likvidnošću, Zhao je nakratko uskočio i ponudio da će spasiti kripto brokersku kuću kupovinom.

No, manje od dan kasnije nakon što je Zhao sproveo početni due diligence na FTX-u, koju je vodio Sam Bankman-Fried, koji je 7. novembra bio vrijedan 15,6 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu, posao je otkazan.

Brza propast FTX-a dovela je do toga da je komanija 11. novembra podnijela zahtjev za bankrot prema Poglavlju 11, a Bankman-Fried, institucionalno lice kriptosfere koji posjeduje FTX i platformu za trgovanje Alameda Research, podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora.

Zhao je upozorio da se tržište kriptovaluta, koje vrijedi 1 triliona dolara, suočava s krizom koja nije nalik finansijskoj krizi iz 2008. koja je srušila velikane investicijskih banaka Lehman Brothers i Bear Stearns.

Kolaps FTX-a je prvi od mnogih i više kripto kompanija moglo bi slijediti sličnu sudbinu, rekao je.

“S padom FTX-a, vidjećemo kaskadne učinke”, rekao je Zhao na konferenciji u Indoneziji. “Posebno za one koji su bliski FTX ekosustavu, oni će biti negativno pogođeni.”

Vijesti o neuspjehu drugih kripto kompanija pojaviće se uskoro, rekao je.

“Nekoliko drugih projekata biće u sličnim situacijama. Mislim da će trebati nekoliko nedjelja da većina izađe na vidjelo,” rekao je Zhao.

Poređenje neuspjeha FTX-a s globalnom finansijskom krizom “vjerovatno je tačna analogija” s padom kompanije.

Ni Binance ni FTX nisu javni pa je njihovu pravu vrijednost teško odrediti. Ali procjena BNB-a, izvornog tokena Binance ekosustava, daje procjenu potencijalne vrijednosti Binancea. BNB trenutno ima tržišnu vrijednost od 46 milijardi dolara, prema CoinGecko-u.

I BNB i bitcoin doživjeli su pad vrijednosti za 20%, dok je ethereum pao još više na 22,5% zbog pada FTX-a.

Zhao takođe ne vjeruje da FTX može steći imovinu Voyagera, kripto zajmodavca, koji je takođe nesolventan. Ugovor vrijedan 1,4 milijarde dolara sklopljen je u rujnu i FTX “očito… neće imati novca.”

Voyager je prekinuo posao 11. novembra i rekao da je ponovno pokrenuo proces nadmetanja i da je “u aktivnim razgovorima s alternativnim ponuđačima”. Zajmodavac u januaru trenutno ima 3 miliona dolara zaključanih u FTX-u, “značajno se sastoji od zaključanog LUNA2 i zaključanog SRM-a.”

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *