Eurozona će vjerovatno ući u recesiju ove zime

Dodajte komentar

Eurozona će vjerovatno ući u recesiju u posljednjem kvartalu ove godine usljed energetske krize i zabrinutosti za inflaciju, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

„Usljed povećane neizvjesnosti, visokih pritisaka na cijene energije, erozije kupovne moći domaćinstava, slabijeg spoljnog okruženja i strožih uslova finansiranja očekuje se da će Evropska unija, eurozonu i većinu zemalja članica dovesti u recesiju“, navodi se u izvještaju, prenosi Anadolu Agency.

„Očekuje se da će povećanje cjenovnih pritisaka pomjeriti vrhunac inflacije na kraj godine“, dodaje se u izvještaju.

Komisija i dalje očekuje da će privreda ove godine rasti za 3,3 odsto (3,2 procenta u eurozoni) – znatno iznad 2,7 odsto predviđenih u ljetnjoj međuprognozi.

Ipak, takođe se navodi da „kako inflacija nastavlja da siječe u raspoloživi prihod domaćinstava, kontrakcija ekonomske aktivnosti će se nastaviti u prvom kvartalu 2023. godine“.

„Očekuje se da će se privredni rast vratiti u Evropu na proljeće, jer bi inflacija trebalo postepeno da popusti svoj uticaj na ekonomiju. Međutim, sa snažnim vjetrovima koji još uvjek koče tražnju, privredna aktivnost će biti prigušena, sa rastom BDP-a od 0,3 odsto u cjelini 2023. godine i u EU i u eurozoni“, navodi se u izvještaju.

Komisija je predvidjela da će ukupna inflacija biti 9,3 odsto u EU i 8,5 procenata u eurozoni i da će se sljedeće godine tek blago smanjiti na sedam odsto, odnosno 6,1 procenat.

Povodom najnovijih podataka, komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) rekao je novinarima u Briselu da je „ekonomija EU na prekretnici“ i dodao da je EU ekonomija „izgubila zamah u trećem kvartalu“, a nedavne projekcije ukazuju na kontrakciju tokom zime.

„Očekujemo da će se privreda EU smanjiti i u tekućem kvartalu i u prvom kvartalu 2023. godine. Ova tehnička recesija će biti široko zasnovana na komponentama potražnje, ali i među zemljama, pri čemu će većina država članica doživjeti dva uzastopna kvartala kontrakcije ,“ rekao je Đentoli.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *