EU smanjio prognozu ekonomskog rasta, očekuje recesiju u eurozoni

Dodajte komentar

Evropska komisija smanjila je svoju prognozu ekonomskog rasta Evropske unije sljedeće godine, rekavši da će 19 zemalja koje koriste euro kliziti u recesiju tokom zime, jer visoka inflacija traje duže nego što se očekivalo i visoka potrošnja i troškovi grijanja narušavaju kupovnu moć potrošača.

Nova prognoza EK-a predviđa pad privredne proizvodnje u posljednja tri mjeseca ove godine i prve mjesece 2023. godine, prenosi Beta.

U njoj se kaže da se očekuje da će visoke cijene energije, rast troškova života, više kamatne stope i ukupna neizvijesnost “preokrenuti EU, eurozonu i većinu zemalja članica u recesiju u posljednjem kvartalu godine”.

Prognoza rasta za cijelu 2023. godinu smanjena je na 0,3 posto, sa 1,4 posto očekivanih u prethodnoj prognozi iz jula.

Prigušenje ekonomske aktivnosti

“Očekuje se da će se rast vratiti u Evropu na proljeće, pošto inflacija postepeno popušta kontrolu nad ekonomijom”, navodi se u izvještaju.

“Međutim, sa snažnim vjetrovima koji još koče potražnju, ekonomska aktivnost će biti prigušena”, piše EK.

Najlošiji rezultat sljedeće godine će vjerovatno biti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi i jednoj od najzavisnijih od ruskog prirodnog plina prije rata u Ukrajini.

Cijene plina i struje su skočile pošto je Rusija smanjila snabdijevanje Evropi na mali dio onoga od prije invazije na Ukrajinu.

Očekuje se da će Njemačka doživjeti smanjenje proizvodnje za 0,6 posto tokom sljedeće godine.

Inflacija će dostići vrhunac kasnije nego što se očekivalo, pred kraj ove godine, i podići će prosječnu stopu na 8,5 posto za 2022. godinu i na 6,1 posto za 2023. godinu u eurozoni.

Tržište rada će se držati relativno dobro

To je revizija naviše za skoro jedan procentni poen za 2022. godinu i više od dva poena za 2023. godinu.

Dva uzastopna kvartala pada proizvodnje su uobičajena definicija recesije, iako ekonomisti iz Odjeljenja EU-a za praćenje poslovnog ciklusa eurozone koriste širi skup podataka, uključujući brojke o zaposlenosti.

Komisija je navela da će se tržište rada vjerovatno držati relativno dobro uprkos smanjenju proizvodnje tokom zime, predviđajući povećanje stope nezaposlenosti sa 6,8 posto ove godine na 7,2 posto sljedeće i smanjenje na sedam posto u 2024. godini.

Izvor: Al Jazeera

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *