Vrijednost DLP aranžmana sa SB zavisiće od pozicije Crne Gore na tržištu kapitala

1 komentar

Usaglašavanju partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama – DPL aranžmana bila je ključna tema današnjeg susreta ministra finansija mr Aleksandra Damjanovića sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru Kristoferom Šeldonom i analitičarima te međunarodne institucije.

Predstavnici SB su izrazili spremnost da pruže podršku kako bi se DPL aranžman realizovao što prije, te konstatovali da je ovogodišnji makroekonomski okvir Crne Gore održiviji u odnosu na ranije projekcije zbog jače ekonomske aktivnosti i većih prihoda.

“Fokus daljeg rada dvije institucije je definisanje održivog makroekonomskog okvira i kreiranje programa reformi koji će imati snažan fiskalni oslonac i obuhvatiti mjere koje se direktno odražavaju na rast, konkurentnost, ali i zaštitu životne sredine”, naveli su iz resornog ministarstva.

Ministar Damjanović iskazao je spremnost da u punom kapacitetu odgovori na sve izazove koji reformski proces nameće, ostajući dosljedan opredjeljenju Vlade da uz očuvanje osnovnih poreskih stopa i zarada u javnom sektoru, kao i restriktivno i konzervativno planiranje prihodne strane, umanji negativan efekat inflacije na aktivnosti privrede i životni standard građana. Ministar je ukazao da je svakako prepoznat prostor za jačanje prihodne strane budžeta prvenstveno kroz mjere poreske politike i širenje poreskog obuhvata, te da će racionalizacija potrošnje biti dovedena do optimalnog nivoa, kao i da će se još radikalnije raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Šeldon je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom, ocijenivši da je sastanak dobar nastavak razgovora započetih prilikom godišnjih sastanaka u Vašingtonu, dodavši da je tim Svjetske banke tu da pomogne Crnoj Gori da kreira dobru fiskalnu poziciju i lagodnije upravlja deficitom.

Kako su istakli iz ministarstva, on je prenio spremnost institucije koju predstavlja da pruži stručnu i tehničku podršku kako bi se DPL aranžman realizovao u što je moguće kraćem roku, posebno imajući u vidu da će se prava vrijednost pomenute operacije prepoznati kroz rangiranje Crne Gore na međunarodnim tržištima kapitala.

“Predstavnici Svjetske banke takođe su konstatovali da je ovogodišnji makroekonomski okvir održiviji u odnosu na prethodne projekcije za ovu godinu usljed jače ekonomske aktivnosti i većih prihoda”, dodaje se u saopštenju.

Damjanović i tim SB kasnij su se sastali i sa rukovodstvom Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu v.d. direktora Vladimir Bulajić, te razgovarali o implementaciji Projekta reforme poreske administracije (RARP).

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Hahahaha jesu li ovo praznoglave fufice ministra finansija pisale? DPF ne zavisi od tržišta kapitala već od održivosti javnih finansija …

    Evo koliko praznoglave fufice ministra finansija ne znaju da je sastanak bio oko Development Policy Facility… Možda ministar da nauči tetice šta znači služiti Ministarstvu finansija…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *