Vrijednost DLP aranžmana sa SB zavisiće od pozicije Crne Gore na tržištu kapitala

Usaglašavanju partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama – DPL aranžmana bila je ključna tema današnjeg susreta ministra finansija mr Aleksandra Damjanovića sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru Kristoferom Šeldonom i analitičarima te međunarodne institucije.

Predstavnici SB su izrazili spremnost da pruže podršku kako bi se DPL aranžman realizovao što prije, te konstatovali da je ovogodišnji makroekonomski okvir Crne Gore održiviji u odnosu na ranije projekcije zbog jače ekonomske aktivnosti i većih prihoda.

“Fokus daljeg rada dvije institucije je definisanje održivog makroekonomskog okvira i kreiranje programa reformi koji će imati snažan fiskalni oslonac i obuhvatiti mjere koje se direktno odražavaju na rast, konkurentnost, ali i zaštitu životne sredine”, naveli su iz resornog ministarstva.

Ministar Damjanović iskazao je spremnost da u punom kapacitetu odgovori na sve izazove koji reformski proces nameće, ostajući dosljedan opredjeljenju Vlade da uz očuvanje osnovnih poreskih stopa i zarada u javnom sektoru, kao i restriktivno i konzervativno planiranje prihodne strane, umanji negativan efekat inflacije na aktivnosti privrede i životni standard građana. Ministar je ukazao da je svakako prepoznat prostor za jačanje prihodne strane budžeta prvenstveno kroz mjere poreske politike i širenje poreskog obuhvata, te da će racionalizacija potrošnje biti dovedena do optimalnog nivoa, kao i da će se još radikalnije raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Šeldon je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom, ocijenivši da je sastanak dobar nastavak razgovora započetih prilikom godišnjih sastanaka u Vašingtonu, dodavši da je tim Svjetske banke tu da pomogne Crnoj Gori da kreira dobru fiskalnu poziciju i lagodnije upravlja deficitom.

Kako su istakli iz ministarstva, on je prenio spremnost institucije koju predstavlja da pruži stručnu i tehničku podršku kako bi se DPL aranžman realizovao u što je moguće kraćem roku, posebno imajući u vidu da će se prava vrijednost pomenute operacije prepoznati kroz rangiranje Crne Gore na međunarodnim tržištima kapitala.

“Predstavnici Svjetske banke takođe su konstatovali da je ovogodišnji makroekonomski okvir održiviji u odnosu na prethodne projekcije za ovu godinu usljed jače ekonomske aktivnosti i većih prihoda”, dodaje se u saopštenju.

Damjanović i tim SB kasnij su se sastali i sa rukovodstvom Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu v.d. direktora Vladimir Bulajić, te razgovarali o implementaciji Projekta reforme poreske administracije (RARP).

Check Also

Prognoze rasta BDP-a po zemljama u 2023.

Od ruske invazije na Ukrajinu početkom prošle godine, razgovori o globalnoj recesiji su dominantna tema …

One comment

  1. Hahahaha jesu li ovo praznoglave fufice ministra finansija pisale? DPF ne zavisi od tržišta kapitala već od održivosti javnih finansija …

    Evo koliko praznoglave fufice ministra finansija ne znaju da je sastanak bio oko Development Policy Facility… Možda ministar da nauči tetice šta znači služiti Ministarstvu finansija…

Leave a Reply

Your email address will not be published.