Velika Britanija zvanično ponovo ušla u zonu recesije

Dodajte komentar

Ekonomska aktivnost u Ujedinjenom Kraljevstvu se smanjila u trećem kvartalu, prvi put od konačnog kraja pandemije, jer je kriza troškova života smanjila potrošnju a zbog dodatnih neradnih dana zbog kraljičine sahrane kompanije su manje bile aktivne.

Bruto domaći proizvod je pao za 0,2 odsto, označavajući početak, kako se očekuje, produžene recesije.

Pad, koji je bio plići nego što su ekonomisti očekivali, ali prvi od prvog kvartala 2021. godine, znači da je Britanija jedina ekonomija Grupe sedam koja tek treba u potpunosti da se oporavi od pandemije. Aktivnost je 0,4 odsto ispod nivoa prije kovida.

Samo u septembru, BDP se smanjio za 0,6 odsto, što je posljedica dodatnog državnog praznika za sahranu kraljice Elizabete II i perioda nacionalne žalosti koji je prethodio tome. Bio je to drugi uzastopni mjesec kontrakcije.

“Nemam iluzija da je pred nama težak put koji će zahtijevati izuzetno teške odluke da bi se povratilo povjerenje i ekonomska stabilnost. Ali da bismo postigli dugoročni, održivi rast, potrebno je da obuzdamo inflaciju, da uravnotežimo budžet i da dug opadne. Ne postoji drugi način”, rekao je kancelar Jeremy Hunt.

Potrošnja građana i poslovna ulaganja su opali tokom prošlog kvartala, ali je došlo do poboljšanja u trgovini, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Domaćinstva i preduzeća sada se suočavaju sa dvije sumorne godine pošto Banka Engleske i vlada povećavaju troškove života pooštravajući politiku. Postoji rizik da će previše restriktivan stav pogoršati nadolazeću recesiju.

Prema istraživačkom centru “Resolution Foundation”, Velika Britanija se suočava s najbržim povratkom u recesiju od 1975. godine.

Iako je dodatni praznični dan poremetio situaciju, postojali su znaci da samopouzdanje jenjava jer pritisak zbog rasta cijena energije i hrane uzima danak. Potrošnja domaćinstava je pala za 0,5 odsto na nivou kvartala, maloprodaja je pala za 1,9 odsto, a prodavnice i proizvodne firme smanjile su zalihe, signalizirajući nizak nivo povjerenja u narednim mjesecima jer su sumorni ekonomski izgledi potisnuli očekivanja prodaje.

“Rast kamatne stope i izgledi da ih Banka Engleske još više poveća mogli bi da pogoršaju zastoj na tržištu nekretnina u Velikoj Britaniji, uzrokujući izraženije smanjenje potrošnje”, naveo je Yael Selfin, glavni ekonomista u KPMG UK.

Pored toga, zaokret ka strožoj fiskalnoj politici koji se očekuje u Jesenjem izvještaju vlade sljedeće nedjelje mogao bi da doprinese produženju pada ekonomije.

BOE, koja je od decembra podigla kamatne stope osam puta, kaže da je recesija neizbježna cijena stavljanja pod kontrolu dvocifrene inflacije. Pad bi mogao da potraje do sredine 2024. prema jednom scenariju BOE, što bi ga činilo najdužim padom od 1920. godine.

Premijer Rishi Sunak se u međuvremenu sprema da sljedeće nedjelje objavi povećanja poreza i smanjenje potrošnje što treba da donese desetine milijardi funti u nastojanju da “zapuši rupu” u javnim finansijama i povrati kredibilitet nakon tržišnih previranja izazvanih smanjenjem poreza koje je predložila njegova prethodnica Liz Truss.

Koliko će se ekonomija održati zavisiće od spremnosti ljudi da potroše više svog prihoda i izvuku procijenjenih 200 milijardi funti ušteđevine prikupljene tokom pandemije, kada su blokade ograničile mogućnosti za potrošnju.

Pad BDP-a bio je manji od očekivanih 0,5 odsto, što odražava reviziju proizvodnje naviše u julu i avgustu.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *