Sajt KupujemProdajem dostupan i u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Nakon dugog niza godina poslovanja u Srbiji, sajt KupujemProdajem će sada biti dostupan kupcima i prodavcima u regionu Zapadnog Balkana.

Nove poslovne promjene je za Netokraciju komentarisao Bojan Leković, osnivač i CEO pomenute kompanije. On je tom prilikom istakao da je ideja širenja poslovanja na susjedne države u planovima od samog nastanka platforme, prije petnaest godina. Do ovog trenutka se, prema njegovim riječima, došlo prirodnim rastom i silom tzv. network efekta, koji je posljedica rasta i uspjeha KupujemProdajem na tržištu Srbije.

Redovnim analizama ekosistema ovog servisa, potvrđeno je da broj korisnika iz inostranstva raste u skladu sa rastom platforme, te da oko 10% mjesečnog saobraćaja na KupujemProdajem dolazi iz regiona Zapadnog Balkana.

U duhu značajnih inovacija i osvježavanja sistema koji se sprovode tokom obilježavanja petnaest godina postojanja KupujemProdajem, odluka da se olakša korišćenje posjetiocima, tačnije korisnicima iz regiona je bila laka i logična. Govoreći više o tehničkim detaljima unapređenja postojeće verzije ove platforme, Bojan ističe:

“Nedavno smo sproveli praktično potpunu tranziciju korisnika na osvježenu desktop platformu, izrađenu u React-u sa Next.js-om. To je bio samo vrh ledenog brijega procesa refaktorizacije i ubrzanja čitavog KP backenda, važnog i izazovnog zadatka kojim se uspješno bavi naš Delivery tim. Stoga je i tehnički dio ovog projekta za širenje u susjedne države u značajnoj mjeri već bio pripremljen i nije bilo većih izazova u realizaciji”, rekao je on.

Prodavci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije sada mogu jasno i detaljno da navedu odakle prodaju robu. Bojan takođe dodaje da kupci, sa druge strane, imaju pristup ka skoro 5 miliona oglasa ne starijih od mjesec dana, a kroz filtere pretrage sada mogu da gledaju i samo oglase iz svoje države i urbanih centara u okviru nje, ukoliko to žele.

“S obzirom na privlačnu snagu koju KP ima kao platforma, ova činjenica će sama po sebi dovesti do prirodnog rasta broja korisnika u ovim državama, što povlači sopstveni network efekat i povećava korisnost patforme za njih. Pogotovo ako se uzme u obzir da u većini ovih država ne postoji platforma poput KupujemProdajem. Sa druge strane, nama je jako bitno da korist od ovog širenja osjete i korisnici u Srbiji. Nadamo se da će, uz podršku logističkih kompanija i našeg marketinga, uspjeti da realizuju više kupoprodaja u regionu”, dodao je.

Govoreći nam o narednim planovima za ovaj popularni servis, dodaje da je cilj nastaviti sa unaprjeđenjem platforme koja nastoji da premaši očekivanja za 2,6 miliona korisnika.

Nakon uspješnog lansiranja vertikale Poslovi, jasno se nameće činjenica da budućnost razvoja KP, između ostalog, leži i u fasilitiranju momenta transakcije, odnosno čitavoj lepezi proizvoda i usluga koji dodaju vrijednost na već postojeću platformu.

“Radimo na tome da postanemo dnevna navika, mjesto gdje korisnici iz čitavog regiona traže i nalaze praktično sve – i širimo naše timove pripremajući se za tu budućnost”, zaključio je Leković.

Izvor: Netokracija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *