NLB: Neto dobit u devet mjeseci porasla 84 odsto, najavljene izdašne dividende

Dodajte komentar

NLB je u prvih devet mjeseci na nivou grupe ostvarila 377,8 miliona eura čiste dobiti, što je 84 posto više nego u istom razdoblju lani. Rastu je najviše pridonijelo preuzimanje N banke. Do 2025. banka planira da isplati ukupno 500 miliona eura dividende, rekao je na predstavljanju rezultata predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Neto prihodi u prvih devet mjeseci veći su za 13 posto nego godinu prije. Uz stopu ukupnog kapitala od 16,6 posto, što je znatno iznad zakonske obveze, grupa je dobro pripremljena za moguće pogoršanje poslovnog okruženja, uvjerili su se članovi uprave na čelu s Blažom Brodnjakom na internet predstavljanju rezultata.

Prema riječima Brodnjaka, ovo je jedno od najuspješnijih tromjesečja za NLB u svakom pogledu. “Poslovni rezultati u prvih devet mjeseci su izvrsni”, rekao je, dodavši da usporavanje ekonomskog rasta koje se najavljuje još nije zahvatilo njihovo poslovanje. “I dalje vidimo izglede za rast”, rekao je.

Rastu devetomjesečne dobiti najviše je doprinijelo preuzimanje N Banke, bivše slovenačke podružnice ruske Sberbanke, koju je NLB preuzeo 1. marta i 11. aprila preimenovao u N Banku. Njegov je doprinos neto dobiti NLB Grupe do kraja septembra iznosio 182,1 miliona eura. Ali čak i bez doprinosa N banke, dobit prije umanjenja vrijednosti i rezervacija porasla bi za 28 posto.

Grupa je u devet mjeseci ostvarila 353,1 miliona eura čistih kamata, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani. N Banka je u tome učestvovala sa 6,7 miliona eura. Neto nekamatni prihod porastao je za sedam posto na 210,6 miliona eura, a N banka učestvovala je s 4,7 miliona eura. Ukupno su neto prihodi tako dosegnuli 563,7 miliona eura, što je 13 posto više nego godinu prije. S druge strane, uprkos inflatornim pritiscima, grupa je uspjela da smanji troškove, rekao je Brodnjak.

Rezultat cijele grupe prije oporezivanja iznosio je 407,4 miliona eura, 78 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Rezultat prije umanjenja vrijednosti i rezervacija bio je 14 posto veći na 231,1 milion eura. U devet mjeseci oslobođeno je neto iznosa od 7,5 miliona eura umanjenja vrijednosti i rezervacija za kreditne rizike, i to kroz uspješnu naplatu prethodno otpisanih potraživanja (28,1 milion eura), uglavnom na području poslovanja i boljeg kvaliteta Imovina N Banke, kako je procijenjena u trenutku sticanja.

Ostali gubici vrijednosti i rezervisanja formirani su u iznosu od 5,1 miliona eura, od čega se 4,6 miliona eura odnosi na reorganizaciju NLB Komercijalne banke iz Beograda. Pod tim imenom posluje od 30. travnja, nakon što je završen proces spajanja beogradske Komercijalne banke i NLB banke.

U odnosu na kraj 2021. depoziti klijenata porasli su za gotovo dvije milijarde eura, čemu je N Banka pridonijela nešto manje od jedne milijarde eura. Rast bruto kredita grupe za to je vrijeme iznosio 2,3 milijarde eura, od čega se nešto više od 1,1 milijarde eura može zahvaliti akviziciji N Banke, a ostatak snažnom rastu kredita stanovništvu i privredi. Matična banka NLB u devet je mjeseci ostvarila 94,2 miliona eura čiste dobiti, što je 11,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, piše SEEbiz.

Brodnjak je za cijelu 2022. godinu za cijelu grupu predvidio oko 750 miliona eura redovnih prihoda, a iduće godine se očekuju iznad 850 miliona eura. “Banka je u najboljem stanju u kojem je ikad bila”, rekao je.

Prema njegovim riječima, najveća banka u Sloveniji isplatiće vrlo solidne dividende. “U razdoblju od 2022. do 2025. NLB planira da isplati ukupno 500 miliona eura dividende”, rekao je. Od toga je dioničarima već u junu ove godine isplaćeno 50 miliona eura, a još toliko se očekuje i nakon skupštine sazvane za 12. dece,bra. Iduće godine procijenjeni iznos za isplatu dividende popešće se na 110 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *