Svjetski dan nauke za mir i razvoj na Ekonomskom fakultetu

Dodajte komentar

Povodom 10. novembra, Svjetskog dana nauke za mir i razvoj, na Ekonomskom fakultetu je upriličen događaj na kojem su široj akademskoj i stručnoj javnosti prezentovani ključni rezultati naučnoistraživačkih radova profesora i saradnika ovog fakulteta.

Na događaju, čiji je cilj bio da kroz afirmaciju značajnih projekata nastavnog osoblja ukaže na njihov važan društveni doprinos,  prodekan za naučnoistraživački rad docent dr Jovan Đurašković je podsjetio da je na današnji dan, prije 20 godina, prvi put obilježen Svjetski dan nauke koji je ustanovio Unesko.

,,To je izuzetan povod da baš danas, akademskoj, stručnoj i laičkoj javnosti prestavimo rezultate našeg naučnogistraživačkog rada i što je svakako važnije, da te rezultate stavimo u kontekst ekonomskih izazova sa kojima se svi danas susrijećemo, kako na personalnom tako i na institucionalnom nivou. Današnja istraživanja objavljena su u međunarodnim naučnim časopisima, a ovo predstavlja važnu obavezu u procesu dobijanja međunarodne akreditacije,“ poručio je Đurašković.

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Vladimir Božović iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da učestvuje u okviru programa koji predstavlja dobar put i jačanja onoga što UCG treba da radi.

,,To je osnaživanje obrazovnih i naučnih kapaciteta. Događaj ima jak motivacioni momenat za Ekonomski fakultet i društvo. Možemo da ga nazovemo i kao spoznaja. Dobro je da kažemo jedni drugima šta smo radili, sta bi mogli da popravimo i uputimo po neku riječ kritike. U tom smislu, čestitam rukovodstvu Ekonomskog fakulteta i ljudima koji rade. Siguran sam da rezultate koji će prikazati nemaju samo unutrašnji značaj, već i širi, institucionalni,“ izjavio je Božović.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović, zahvalio se rektoru UCG na podršci koju ta institucija pruža najstarijem fakultetu u Crnoj Gori, a ujedno i dodao da ta obrazovna ustanova svakodnevno, nesebično i posvećeno dijeli znanje studentima.

,,Ipak, smatramo da saznanja koja stičemo kroz naučnoistraživački rad treba stavljati u funkciju razvoja društva. To je ujedno i misija Ekonomskog fakulteta i UCG. Uvjereni smo da u rezultatima naših profesora i saradnika mogu da prepoznaju kreatori i donosioci ekonomskih odluka. Tu smo da se stalno preispitujemo. Iz preispitivanja dolazimo do naučnih saznanja i približavanja istini. Ekonomski fakultet u budućem periodu planira da unaprijedi naučnoistraživački rad i na taj način doprinose razvoju strategiji UCG. Svake treće srijede u mjesecu organizujemo ekonomski seminar. Događaj na kojem profesori, saradnici, studenti master i doktorskih studija predstavljaju rezultate, ali što je još važnije, razmjenjuju ideje za pisanje radova, projekata i prezentaciju članaka u nastajanju. U skorijem periodu, otvorićemo istraživački centar ,,Ekoflab“ kao mjesto na kojem će se rađati nove ideje i uspješno raditi na njihovoj efektnijoj realizaciji i promociji. Centar će biti adekvatno opremljen i prilagođen potrebama naših istraživača i studenata. U okviru katedre za menadžment i marketing, u septembru ćemo organizovati Interkatedersku konferenciju iz oblasti menadžmenta koja će okupiti brojne istraživače. Planiramo da organizujemo i regionalni doktorski seminar,“ najavio je prof. dr Jocović.

Nakon uvodnih govora, uslijedila je prva radna sesija na kojoj su predstavljeni rezultati deset naučnih radova koji su publikovani u prethodne dvije godine, a čiji autori su profesori i saradnici Ekonomskog fakulteta. Tom prilikom, prodekan Đurašković je predstavio i publikaciju Research Outlook 2021-2022 koja sadrži pregled naučnoistraživačkog rada profesora i saradnika Ekonomskog fakulteta i koja je dostupna na sajtu fakulteta.Tokom druge radne sesije, prisutnima u sali Mediteran promovisane su objavljene monografije profesora fakulteta.

Posebno mjesto zauzela je najava strateškog projekta Ekonomskog fakulteta, prve Međunarodne konferencije ,,Montenegrin International Conference on Economics & Business – MICEB“ koja će se održati u Budvi, od 25. do 27. maja 2023. godine. Njen glavni fokus biće usmjeren ka održivom razvoju i zelenoj ekonomiji. Sa Ekonomskog fakulteta je poručeno da će tokom iduće sedmice biti dostupna web prezentacija Konferencije putem koje će svi zainteresovani moći da prijave svoje učešće.

Svojim prisustvom, današnje predavanje uveličali su Ambasadori Hrvatske, Bosne i Hercegovine, guverneri, viceguverneri, uvaženi profesori, kao i studenti Ekonomskog fakulteta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *