Svjetska internet konferencija pokazala dostignuća, objavljene dvije Plave knjige o stanju interneta u Kini

Dodajte komentar

Na Svjetskoj internetskoj konferenciji u Vudženu pokazano je 15 dostignuća u oblasti interneta 2022. godine, i objavljene su dvije Plave knjige o stanju interneta u Kini i na svijetu.

Ovogodišnja dostignuća su više vezana za mrežnu infrastrukturu. Inovacioni internetski sistem IPv6+ kineske telekomunikacione kompanije Čajna junikom zauzeo je prvo mjesto na listi. Broj dostignuća o velikim podacima zabilježio je rast. Servis kompanije Alibaba za obradu podataka je istaknut.

Dodeljene su i nagrade stranim kompanijama, na primjer za Kvalkomov 5G modemski čip sa vještačkom inteligencijom i dvostruki digitalni proizvodi kompanije Majkrosoft.

Komitet poznatih stručnjaka izabrao je ova dostignuća među 257 prijavljenih širom svijeta.

Na samitu su takođe objavljeni godišnji izvještaji o internetu u Kini i na svijetu.

U plavim knjigama se navodi da kineska mrežna infrastruktura predvodi svijet, i da digitalna ekonomija napreduje neviđenom brzinom.

U Izvještaju o razvoju svjetskog interneta 2022 se procenjuje internet u 48 zemalja i regiona na svijetu. SAD, Kina, Njemačka, Švedska, Holandija, Južna Koreja, Velika Britanija, Kanada, Finska i Danska zauzimaju prvih 10 mjesta.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *