Proizvođače kaznili sa 1.200 eura, a oni mjesečno zarade 620 hiljada

Dodajte komentar

Proizvođači peleta koji nisu poštovali od luke Vlade i prodavali su pelet iznad maksimalne dozvoljene cijene kažnjeni su sa po 1.200 eura, saopštili su “Danu iz Ministarstva poljoprivrede (MP) i Ministarstva ekonomskog razvoja (MER). U pitanju su proizvođači koji po toni pe leta imaju čistu zaradu od 240 eura, odnosno koji za dan mogu da zarade 21.600 eura, a za mjesec 630 hiljada eura. Za kaznu od 1.200 eura je malo reći da je blaga.

-Informisani smo od strane tržišne inspekcije da je nekoliko privrednih društava kažnjeno po 1.200 eura zbog nepoštovanja odluke o ograničenju cijena peleta. Kontrole od strane Tržišne inspekcije suučestale i brzo reaguju po pitanju prijava od strane građana na pojavu stavljanja u promet peleta po cijenama koje nisu u skladu sa odlukom Vlade. Ministarstvo poljoprivrede takođe veoma dobro sarađuje sa Tržišnom inspekcijom preko koje kontroliše i provjerava koliko koji proizvođač proizvodi peleta i ostavljaju li i plasiraju li dogovorene količine za domaće potrošače. Takođe je ustanovljeno da određeni privredni subjekti u Crnoj Gori imaju značajne količine peleta na zalihama koje ne stavljaju na tržište Crne Gore. Ovim putem pozivamo građane da sve nepravilnosti prijave tržišnoj inspekciji i ostalim nadležnim organima zaduženim za sprovođenje odluke o ograničenju cijena pe leta kazali su “Danu iz ova dva resora na čijem čelu su Vladimir Joković i Goran Đurović.

Javni servis je u utorak prenio da brojni proizvođači peleta ne poštuju odluku Vlade i dau veleprodaji prod aju tonu pe leta za 269, a u maloprodaji za 320 eura. Time, osim što krše odluku Vlade od prije mjesec dana, nanose materijal nu štetu građanima kojima neće da prodaju tonu peleta po cijeni koju je Vlada odredila.

RTCG je izračunao da vlasnici fabrika peleta proizvedu jednu tonu peleta za 80 eura sa svim uračunatim troškovima.

-Od te, do cijene od 320 eura, razlika je od 240 eura, što predstavlja čistu zaradu od samo jedne tone. Neke od fabrika dnevno proizvedu i do devedeset tona. Devedeset puta 240, što predstavljačistu dobit, iznosi 21.600 eura, za samo jedan dan rada. Kada se to pomnoži sa trideset dana, dobija se čista zarada od 630 hiljada eura za jedan mjesec tvrde iz javnog servisa.

Iz resornih ministarstava su kazali da je odluku o ograničavanju cijena peleta Vlada donijela početkom avgusta zbog stanja na tržištu i značajnog porasta ci j ena ovog proizvod a u odnosu na prethodnu godinu. To je učinjeno u cilju zaštite životnog standarda građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja.

-Nakon primjene mjera, cijena peleta je najniža u regionu. Treba navesti da se u Crnoj Gori, prema podacima Monstata, godišnje proizvede od 80 90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su konstantno pratili situaciju na tržištu peleta u Crnoj Gori, Kako pojedini proizvođači nisu poštoval i odluku o ograničenju ci jena peleta na maksimalno 269 eura po toni u veleprodaji i 320 eurau trgovini na malo, kao ni postignuti dogovor o obezbjeđivanju 20 odsto proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, Vlada Crne Gore je 23.09.2022. godine donijela Odluku o izmjeni i dopuni odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata, pomenuta odluka je dopunjena u dijelu ograničenja izvoza peleta. Pravo na izvoz imaju samo proizvođači peleta koji na domaće tržište do krajnjih korisnika isporuče 20 odsto proizvodnje u ovoj godini naveli su iz ministarstava.

Prilikom donošenja odluke o ograničavanju cijena peleta, nekoliko ministaJza je zaprijetilo vlasnicima fabrika peleta da će im zabraniti izvoz ako ne budu poštovali odluke Vlade. Međutim, sada vidimo da je dovoljna i kazna od 1.200 eura, koju proizvođači zarade kada proizvedu i prodaju pet tona peleta. Podsjetimo, dnevno proizvode i do 90 tona peleta.

Ako se to uzme u obzir, može se reći da su proizvođači peleta jači od države, odnosno da im propisi države i kazne koje su minorne u odnosu na njihove zarade, ne mogu ništa.

Drveta ne fali, struja nije poskupila

Drveta, kao najvećeg resursa, na sjeveru Crne Gore ima toliko da se sigurno ne uvozi iz Ukrajine, i da na njegovu cijenu ne mogu uticati kretanja na globalnom tržištu. Koncesiona cijena drveta na panju u našoj državi je tek neznatno povećana u odnosu na onu koja je važila prije inflacije i energetske krize, prenio je RTCG.

Povlašćeni koncesionari na sjeveru, kako su naveli, kubik bukovog drveta na panju, kupuju, tako, za svega 12,5 (dvanaest i po) eura. Možda za tonu peleta potroše dva kubika drveta. I to bi bilo 25 eura. Sa takozvanom sječom i vučom to može za dva kubika biti i 35 eura. Fabrike rade na struju, a struja nije poskupila. Pa ipak, pelet crnogorskim građanima ne žele da prodaju ispod 320 eura.

Izvor: Dan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *