Pokrenuli utvrđivanje reprezentativnosti, tvrde da UPCG nema legitimitet

Dodajte komentar

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) apeluje da se sačeka sa najavljenim potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) dok Ministarstvo rada i socijalnog staranja ne sprovede zakonsku proceduru utvrđivanja reprezentativnosti Unije poslodavaca u Socijalnom savjetu.

Sekretarka CUP-a Željka Radak-Kukavičić kazala je Pobjedi da UPCG reprezentativnost, a samim tim i legitimnost, nije zakonski dokazala 15 godina.

Ispitati članstvo

“Iz aktuelnih pregovora je izostavljen CUP koji predstavlja kompanije sa prihodom od 2,3 milijarde eura ili 45 odsto BDP-a i zapošljavaju 20.000 radnika. Naše članstvo očekuje da bude zastupljeno u socijalnom dijalogu”, rekla je Radak- Kukavičić, dodajući da je iz UPCG u proteklih devet mjeseci istupilo najmanje onoliko kompanija koliko je pristupilo njihovom udruženju.

Podsjetila je da je OKU najvažniji dokument kojim se regulišu prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, a koji nije mijenjan od 2014. godine.

“U procesu socijalnog dijaloga sindikati su iskazali veći nivo participativnosti, dok na strani poslodavaca učestvuje samo jedna organizacija”, ističe i pita kako neko drugi može da odlučuje u ime kompanija koje stvaraju polovinu BDP-a.

“Ova i slična pitanja bi trebala da budu predmet pažnje resornog ministarstva – nadležnog za utvrđivanje reprezentativnosti, a time i funkcionisanje Socijalnog savjeta”, smatra Radak-Kukavičić.

CUP je formiran početkom decembra prošle godine, a kako tvrdi Radak-Kukavičić proces ostvarenja reprezentativnosti teče nedopustivo sporo, a plod je inertnosti sistema, konfliktne i diskriminatorne zakonske regulative kao i otpora promjenama. Podsjeća da se reprezentativnost utvrđuje Zakonom o radu, koji reprezentativnim smatra udruženje čiji članovi zapošljavaju najmanje četvrtinu upošljenih u privredi i ostvaruju najmanje četvrtinu BDP.

“Bliži kriterijumi propisani su pravilnikom iz 2005. godine, koji nije, a trebalo je da bude usklađen sa tri promjene Zakona o radu u tih 17 godina”, objašnjava Radak-Kukavičić i naglašava da taj pravilnik ima konfliktne i diskriminatorne procedure utvrđivanja reprezentativnosti, što nesporno potvrđuje činjenicu da u ovom momentu UPCG nema legitimitet.

“Procedura izmjene pravilnika je pokrenuta, pa je pitanje dana kada će i CUP postati legitimni predstavnik poslodavaca u Socijalnom savjetu. To će ujedno biti i trenutak da se razgovara sa socijalnim partnerima o potpisivanju OKU na kvalitetnijoj i legitimnijoj osnovi”, smatra Radak-Kukavičić.

Osim ovog, fokus njihovih aktivnosti je i uspostavljanje saradnje sa međunarodnim udruženjima sličnog profila u želji da bolje odgovore potrebama privrede – naglašava Radak-Kukavičić.

Rad nedjeljom

Radak-Kukavičić smatra da je, što se tiče rada nedjeljom, najvažnije naći adekvatan odgovor za ekonomski napredak zemlje, stimulativni poslovni ambijent i zadovoljenje potreba radnika.

“Neminovno je uvažiti potrebu i sezonski karakter privrede, jer je to dobitna kombinacija za poslodavce, zaposlene i državu”, navodi Radak-Kukavičić i naglašava da je jedan od ciljeva CUP-a promjena negativne percepcije poslodavaca kao strane suprotstavljene zaposlenima.

“Poslovne ciljeve i opstanak na tržištu poslodavci mogu ostvariti ukoliko imaju zadovoljne zaposlene. Vodeći se interesima kompanija, poslodavci podrazumijevaju da radnici moraju biti adekvatno plaćeni, a visinu naknade treba utvrditi konsenzusom pregovaračkih strana, što će reći na zadovoljstvo svih”, poručuje Radak-Kukavičić.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *