Komisija za kontrolu privatizacije: Država da preuzme Bolnicu Meljine

Dodajte komentar

Skupštinska Komisija za kontrolu postupaka privatizacije usvojila je zaključke o Bolnici Meljine kojima se između ostalog traži da država preuzme tu zdrastvenu ustanovu u zakup. Sa sjednice Komisije poručeno je i da se problem Bolnice Meljine ne može trajno riješiti sve dok se ta ustanova ne vrati u sistem javnog zdrastva.

Opstanak Bolnice Meljine u interesu je građana Herceg Novog, ali i cijele države, zajednička je ocjena sa sjednice skupštinske komisije koja je glasovima poslanika DF-a, Demokrata i Ure i Prave Crne Gore usvojila sledeće zaključke.

“Komisija poziva vladu da proglasi javni interes nad bolnicom Meljine i da se Bolnica Meljine odrekne pružanja komercijalnih usluga. Da se bolnica Meljine uzme u zakup od strane javnog zdrstvenog sistema”, kazao je Maksim Vujačić, predsjednik Komisije.

Komisija je apelovala i na Viši sud da razmotri da li i dalje postoje razlozi za opstanak privremene mjere iz 2019, kojom se zbranjuje raspolaganje imovinom Bolnice. Ovi zaključci su po mišljenju predstavnika Vlasnika Atlas grupe nezakoniti, što je predsjednik Komisije demantovao.

“Iz razloga što se zakup smatra raspolaganjem. Dakle, privremena mjera podrazumijeva zabranu korišćenja i raspolaganja”, naveo je Marko Nikolić, predstavnik Atlas grupe.

“Za vrijeme stečaja koji je trajao 8 godina potpuno se normalno odvijao radu u KAP-u, takodje imali smo situaciju i u Rudbnicima Boksita i ne vidim zašto ne bi primijenili istu praksu”, dodao je Vujačić.

Da bi primjena iste prakse značila kršenje zakona,smatra i poslanik Liberalne partije Andrija Popović koji je bio uzdržan tokom usvajanja zaključaka. Saglasan je, međutim, sa ostalim poslanicima da Vlada mora naći hitno rješenje za ovu zdrastvenu ustanovu.

“Za taj zakup treba milion eura na nivou godine i omogućio bi dalji nastavak funkcionisanja bolnice”, kazao je Popović.

“Trajno rješenje je da se ova država vrati u zdrastveni sistem Crne Gore i da ne samo da se vrati nego da dobije mjesto kojoj pripada”, kazao je Marko Milačić, Prva Crna Gora .

“Da se ne stekne utisak da Vladu ne interesuje problem Bolnice Meljine nego je daleko prije formirala i radnu grupu i komisiju koja se bavi ovom temom”, istakao je Miloš Medenica, državni sekretar u ministarstvu finasija.

“Zašto je baš sad najveći pritisak zato što su sada najveći problemi i poslije 150 godina sada čujemo riječ gašenje bolnice”, istakla je Tamara Vujović, Demokrate.

Sjednici Komisije nijesu prisustvovali poslanici DPS-a.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *