Jovanović: Administrativne barijere prepreka i domaćim i stranim investitorima

Dodajte komentar

Zemlje regiona moraju bolje međusobno sarađivati što će ih učiniti konkurentnijim za privlačenje stranih investicija koje su nužno potrebne Balkanu, smatra izvršna direktorica srpske Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED Violeta Jovanović.

“Investitori velike kompanije posmatraju kao jedno tržište, zbog toga je važno imati ovakve programe koji povezuju ekonomije regiona, da se oni međusobno ispomognu, da razmenjujemo rešenja koja su uspešno primenjena u nekoj od država, i na taj način svi zajedno brže napredujemo i u evropske integracije i u smislu privlačenja investicija”, istakla je Jovanović.

Administrativne barijere, kaže Jovanović, prepreka su kako domaćim tako i inostranim investitorima. Sve to, tvrdi, može biti jednostavnije i brže.

“Zbog toga su ova rešenja koja nudimo dragocjena, posebno digitalna rešenja gde vi skratite proceduru i onda je učinite elektronskom, dodate na trasnparentnosti i efikasnosti i to su rešenja o kojima se govorilo ovde na konferenciji. Čuli smo šta su od konkretnih postupaka zemlje uspele da unaprede od nekih jednostavnijih ,administrativnih, pa do nekih kompleksnih postupaka poput izdavanja gradjevinske dozvole, i to su ta rešenja koja želimo brze da dijelimo”, kazala je Jovanović.

Iako je korona usporila priliv direktnih stranih investicija, ipak nas je naučila, smatra, da radimo u nekom drugom režimu.

“Sad je momenat da ponovo uhvatimo korak i nadomestimo vreme i da opet probamo da jedni drugima pomognemo, zato što samo zajednički ovaj region može da prosperira I to je poruka ove konferencije, da pozivamo praktično zemlje u okruženju, Hrvatsku i Sloveniju koje su članice EU, da nam pomognu da brže napredujemo u smeru evropskih integracija”, poručuje Jovanović.

Zemlje regiona, zaključuje, svaka iz svog ugla, imaju pozitivnih stvari u svojim ekonomijama, zato je neophodna međusobna saradnja i razmjena iskustava.

Izvor: Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *