Dan kada je Bil Gejts predstavio Windows i promijenio svijet

Dodajte komentar

Na današnji dan, 1983. godine, Bil Gejts i Microsoft su svijetu prvi pit prikazali Windows operativni sistem.

Iako neće biti objavljen do 20. novembra 1985. godine, Microsoft je Windows 1.0 operativni sistem prvi put prikazao 10. novembra 1983.

Originalno ime za Windows u to vreme je bilo Interface Manager, ali je ono kasnije promijenjeno. Za izmenu imena softvera je zaslužan Rouland Henson, Microsoftov marketing guru, koji je ubijedio Gejtsa da naziv operativnog sistema promijeni u Windows.

U to vrijeme, tržište softvera je bilo konkurentno u uključivalo je platforme kao što su Apple Lisa, Xerox Star, VisiCorp VisiOn, IBM Top View i druge.

Nije bilo sigurno da će Microsoft biti uspješan sa svojim tadašnjim pristupom, jer je postojao veliki broj konkurentnih alternativa.

Gejts je tada najavio da će Windows imati padajuće menije, podršku za miša i mogućnost pokretanja nekoliko aplikacija istovremeno, kao i brojne druge funkcije.

Smatralo se da će Windows imati najveću vjerovatnoću da ostvari uspjeh od svih pomenutih platformi, ali u to vrijeme nije bilo garancija da će se to i obistiniti.

Dvije godine kasnije, prva verzija Windowsa je zvanično, komercijalno objavljena 20. novembra 1985. godine, nakon čega je ispisana istorija u industriji softvera i svijeta informacionih tehnologija.

Windows je tokom godina dobijao brojna ažuriranja i verzije. Trenutno smo na Windows 11 verziji, a operativni sistem se nalazi na milijardama uređaja korisnika širom svijeta.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *