Promet usluga tokom ljeta porastao 25,9 odsto

Dodajte komentar

Uslužne djelatnosti u Crnoj Gori imale su od početka jula do kraja septembra za četvrtinu veći promet nego u istom periodu 2021, i za nešto više od petine u odnosu na zbir za april, maj i jun ove godine, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Kako je precizirano, indeks prometa u uslugama u trećem kvartalu ove veći je za 25,9 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je u odnosu na drugi kvartal 2022. veći za 22,5 odsto.

U trgovinama na veliko, te prodavnicama motornih vozila i motocikala u ovom periodu je promet porastao 24,8 odsto na godišnje nivou, a 10,7 odsto u odnosu na drugi kvartal ove godine.

“Indeks prometa u uslugama u saobraćaju i skladištenju u trećem kvartalu u odnosu na isti kvartal 2021. veći je za 37,6 odsto, dok je u odnosu na drugi kvartal 2022. veći za 22,5 odsto. Indeks prometa u uslugama u informisanju i komunikacijama u trećem kvartalu 2022. godine u odnosu na isti kvartal 2021. godine veći je za 11,5 odsto, dok je u odnosu na drugi kvartal 2022. veći za 14,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Indeks prometa u hotelima i restoranima smještaja od jula do septembra u odnosu na period od aprila do juna veći je za 32,1 odsto, odnosno 112,4 odsto u poređenju s istim periodom 2021.

“Najveće učešće u ukupnom prometu uslužnih djelatnosti ostvareno je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima i trgovini na veliko – 59,5 odsto, dok je najmanje u grupi djelatnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti dva odsto”, preciziraju iz Monstata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *