Ministarstvo finansija: Državni dug bez depozita na kraju juna 4,01 milijardu eura

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,01 milijardi eura ili 75,66% bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug sa depozitima u istom periodu je iznosio 3,66 milijardi eura ili 69,02% BDP-a.

Spoljni dug iznosio je 3,63 milijardi eura, odnosno 68,45% BDP-a, dok je unutrašnji bio 382,47 miliona eura, odnosno 7,21% BDP-a. Depoziti su na kraju juna iznosili 351,92 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 6,63% BDP-a

– Tokom drugog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal, prije svega usled redovnog izmirenja kreditnih obaveza, a uzimajući u obzir činjenicu da tokom ovog kvartala nije bilo novih kreditnih aranžmana – stoji u izvještaju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija.

Podaci pokazuju i da je u drugom kvartalu povučeno ukupno 49,84 miliona eura, od čega se 34,85 miliona eura, odnosno 36,65 mil USD, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

– Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku drugog ovogodišnjeg kvartala povučeno je oko 14,99 miliona – pojašnjeno je.

Iz Ministarstva finansija navode da je tokom drugog kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 108,18 miliona eura. Od toga se 13,94 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata nerezidentima iznosila 94,24 miliona.

– U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 32,98 miliona eura, od čega je otplata ino kamate iznosila 27,11 miliona eura, dok se ostatak odnosio na otplatu domaće kamate – zaključuje se u izvještaju o stanju državnog duga.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.