Kineski recept uspjeha nije moguće prepisati

Dodajte komentar

Pod okriljem Kineske medijske grupe i “Ušće” medije, danas se u prostorijama Kulturne stanice svilara u Novom Sadu održao Forum mladih Kine i Srbije pod nazivom “Novi put, nova budućnost”.

Na samom početku održana je projekcija video snimaka omladine Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope pod motoom “Šarena mladost”, nakon čega je u video formatu emitovana čestitka Specijalne predstavnice za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ambasadorke Đijang Ju.

Forum je otvorio predstavnik Kineske medijske grupe Luo Ći, koji je pozdravio sve prisutne i prenio svojevremenu čestitku Si Đinpinga Svetskom forumu mladih, da “mladi ljudi iz svih zemalja treba da nose zajedničke vrijednosti mira, razvoja, pravičnosti, pravde, demokratije i slobode za cijelo čovječanstvo”.

Bojan Lalić, savjetnik ministra za inovacije i tehnološki razvoj i profesor na novosadskom univerzitetu, napomenuo je važnost održavanja ovakvih događaja u aktuelnim trenucima.

“Pohvalio bih inicijativu da se proučavaju važni događaji u svijetu. 20. kongres (Komunističke partije Kine) je svakako interesantna stvar i ovo je prvi put da imamo jedan serijal događaja, kao ovaj koji uključuje mlade, a koji nas stavlja u poziciju da promišljamo i analiziramo nešto što se desilo nedavno, a ne da promišljamo o nekim posljedicama i iskustvima koje doživimo kroz dvije, tri godine. Mislim da je dobro vrijeme, neposredno poslije važnog događaja, a 20. kongres je prilično važan, sa aspekta novog mandata predsjednika Sija, i na neki način istorijski”.

Zamjenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac, fokusirajući se na temu modernizacije NR Kine izjavila je da “kineski recept nije moguće prepisati, a način na koji kinesko rukovodstvo promišlja procese razvoja partije i države pokazuje da ideje socijalizma i komunizma nisu osuđene na propast, kao što mnogi na Zapadu misle”.

“Ono što razlikuje modernizaciju kakva se sprovodi u Kini od drugih zemalja jeste što ona ima elemente kojih u drugim zemljama nema. Prva najveća razlika se ogleda u broju stanovnika i odlučnoj namjeri kineskog rukovodstva da proces modernizacije treba da znači bolji život za sve, ne za političku elitu. Poboljšavanjem uslova za unaprijeđenje ekonomskog razvoja, modernizacijom proizvodnih procesa, ostvareni su bolji materijalni uslovi koji su i posredno i neposredno omogućili i kulturno-etički napredak i razvoj. Do ovakve spone je došlo zahvaljujući kineskom etosu i stalnoj težnji da sve i uvek bude u harmoniji jedno sa drugim, da se održi i očuva harmonija i čovječanstva i prirode. Ako neograničeno izvlačimo iz prirode ili joj nanosimo štetu, sigurno ćemo se suočiti sa njenom osvetom. Zbog toga je Kina, iako opredjeljena za kontinuiranu modernizaciju, posvećena i održivom razvoju, ali i očuvanju prirode i njenih resursa. U ovom smislu, možemo govoriti o kineskoj modernizaciji kao specifično neinvazivnoj.”

Petar Jeremić, menadžer za etičke standarde Adria Media Grupe govorio je o prilici da bude prisutan na 19. kongresu Komunističke partije Kine.

“Meni je govor 2017. godine bio upečatljiv po tome što sam tada shvatio kako vi možete da se razvijate održivo ako znate, ako imate plan, ako znate gde ćete praviti grad, koga ćete tu da naselite, kako ćete da obrazujete to stanovništvo, i da organizujete ekonomiju – i da na taj način jednostavno podižete životni standard. Fascinantno mi je bilo da taj plan nije samo petogodišnji, nego da se u tom njegovom govoru jasno videlo do 2049. godine gdje će Kina da bude u raznim oblastima. Neprocjenjivo iskustvo mi je bilo”.

Svoj doprinos forumu dao je i Slobodan Trkulja, srpski instrumentalista i osnivač Kineskog festivala svjetala u Beogradu i Novom Sadu, koji je svoj dojam o iskrenosti, srdačnosti i gostoprimstvu kineskog naroda prenio prisutnima.

“Dugi niz godina živeći na Zapadu, dok sam studirao u Holandiji, sam konstantno doživljavao jednu vrstu “tihog šovinizma”, iz prostog razloga što sam dolazio iz Srbije. I stalno sam mislio da je problem u tome što ja stvaram – da to nije dovoljno dobro. Ispostavilo se da je politička korektnost tada već bila poprilično prisutna, jer onog momenta kad smo otišli u Kinu 2010. godine, ja sam se u Kini osjećao kao kod kuće, jer način na koji su reagovali prema meni, prema našoj tradiciji, je direktno oslikavao njihovu ljubav i njihovo poštovanje prema njihovom. Jer ono što oni vrednuju u svom sistemu i njihova kultura i jeste zasnovana na očuvanju tradicije, se direktno reflektovalo i na veliki uspjeh koji smo mi kao “Balkanopolis” imali tamo”.

Media Biro

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *