Ireni Radović dodijeljeno najprestižnije francusko odlikovanje – orden Legije časti

Dodajte komentar

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda dr Irena Radović danas je odlikovana ordenom Legije časti u rangu viteza. Ovo najprestižnije francusko odlikovanje uručio joj je ambasador Kristijan Timonije u Rezidenciji Republike Francuske u Crnoj Gori.

Ambasador Timonije je istakao briljantnu karijeru Radović, ali i neprikosnovenu posvećenost svojoj zemlji i jačanju njenih odnosa sa Francuskom, uz odlučnost i snagu karaktera koji je čine dostojnom saputnicom Marije Anželike Dušmen, prve nositeljke ordena Legije časti u Francuskoj (1851).

“Na osnovu naše kontinuirane saradnje ovom prilikom želim da istaknem Vaš doprinos francusko-crnogorskim odnosima. Dozvolite mi da, pored uspješne profesionalne karijere istaknem Vaš primjeran karakter po više osnova. Najprije, Vašu stalnu želju za učenjem, koja Vas je usmjerila ka promovisanju obrazovanja i ličnih zasluga u jednoj patrijarahalnoj tradiciji koja ne ohrabruje niti žene, niti one koje ne zavise od klanova ili partija. Ne možemo, takođe, da prećutimo Vašu krajnju posvećenost poštovanju opšteg interesa i zakona, zbog čega ste, i pored uticajnih neistomišljenika sa kojima ste se suočili, zavrijedili naše poštovanje.“, istakao je ambasador Timonije.

Ambasador Timonije je kazao da je Radović radeći u strateško važnom okruženju puno naučila o reformama koje su neophodne za izgradnju države oslobođenje pritisaka i pojedinačnih interesa.

Radović je naglasila da sa ponosom prima orden i da joj je čast što je prepoznato da je njena karijera doprinijela usponu francusko-crnogorskih odnosa, ali i borbi za jačanje demokratskih vrijednosti.

„Zahvalna sam i ponosna što se ovo najprestižnije francusko odlikovanje uručuje prvi put crnogorskom državljaninu/državljanki na teritoriji Crne Gore, nakon obnove nezavisnosti. Čast je još veća što su ovo priznanje prije mene, kroz istoriju dobijali članovi naše kraljevske porodice: kralj Nikola, knjaz Danilo, knjaz Mirko i potomak dinastije Petrovića – uvaženi i dragi princ Nikola. Ovaj gest Francuske doživljavam kao počast mojoj zemlji i meni. I kao snažnu reafirmaciju vrijednosti slobode, pravednosti, hrabrosti, marljivosti i upornosti koje su nas ujedinile danas ovdje“, izjavila je Radović prilikom obraćanja u čast dodjele ordena.

Istakla je da cijeni prijateljstvo i odnos koji ambasador Timonije iskazuje prema Crnoj Gori, njegovu podršku i kvalitet saradnje u proteklom periodu.

„Dostupni izvori Istorijskog instituta Crne Gore govore da Francuska danas po prvi put u cijeloj istoriji postojanja samostalne crnogorske države najviše francusko odlikovanje uručuje jednoj ženi. Kao Crnogorka iz srca Stare Crne Gore, dirnuta sam, više nego što riječ može iskazati, ovim priznanjem koje ima snažno značenje i inspiriše duboke emocije. Republici Francuskoj i predsjedniku Republike Emanuelu Makronu zahvaljujem na dodjeli najprestižnijeg odlikovanja. Nosiću ga sa osjećanjem najveće časti i ponosa, a kroz moju misiju slaviću prijateljske odnose Crne Gore i Francuske“, poručila je između ostalog u obraćnju prisutnima Radović.

Nacionalni orden Legije časti je najprestižnije francusko odlikovanje koje je ustanovio Napoleon Bonaparta 1802. godine. Orden Legije časti se dodjeljuje najzaslužnijim francuskim i stranim državljanima. Moto ordena je “Čast i otadžbina”, a predsjednik Francuske Emanuel Makron, nosilac je Legije časti u rangu Velikog vođe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *