Detalji kreditnog aranžmana sa OTP grupom narednih dana

Dodajte komentar

Detalji bilateralnog kreditnog aranžmana Crne Gore i mađarske OPT grupe biće poznati narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka resornog ministra Aleksandra Damjanovića sa vlasnikom OTP grupe Sandrom Čanijem. Na sastanku u Budimpešti sagovornici su ocijenili da OTP grupa ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u oblasti finansija i bankarstva.

“Uzajamnom saradnjom Crna Gora i OTP grupa daju ključni doprinos održivosti i stabilnosti finansijskog sistema u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Ministarsva finsija.

Damjanović je sa Čanijem vlasnikom dominantne banke u Crnoj Gori – OTP-CKB banke, razgovarao u okviru zvanične posjete Mađarskoj.

Kako se navodi u saopštenju oni su razgovarali o različitim aspektima saradnje Crne Gore i OTP grupe, između ostalog i o najavljenom bilateralnom kreditnom aranžmanu.

“Prepoznat je zajednički interes za tom vrstom aranžmana, a konkretni operativni detalji će biti dogovoreni narednih dana”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Damjanović se juče u Budimpešti sastao sa ministrom spoljnih poslova i međunarodnih ekonomskih odnosa Mađarske Peterom Sijartom i Mortonom Nađom ministrom za ekonomski razvoj.

Na sastanku sa Sijartom zajednički je konstatovano da Crna Gora i Mađarska imaju ogroman potencijal za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa, naročito u oblasti izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture.

“U tom smislu su i dogovoreni dalji koraci u konkretizaciji pojedinih projekata, sa naglaskom na mogućnost učešća mađarskih kompanija u izgradnji određenih infrastruturnih projekata u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Damjanović je, kako se dodaje, zahvalio mađarskom kolegi na iskrenoj podršci koju Mađarska pruža Crnoj Gori na njenom putu punopravnog članstva u EU.

“Na zajedničkoj pres konferenciji razgovarano je i o potrebi dostizanja energetske sigurnosti u kontekstu globalnih poremećaja na tržištu energenata. Takođe je konstatovano da i Crna Gora i Mađarska iskazuju maksimalnu solidarnost prema građanima ratom zahvaćene Ukrajine, a naročito pružaju svu institucionalnu podršku onima koji su svoje utočište našli u Crnoj Gori i Mađarskoj”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Tokom razgovora sa ministrom Nađom, kako se dodaje u saopštenju, razgovarano je o konkretnim predlozima koje je Izvozno uvozna banka Mađarske predstavila Crnoj Gori, a tiču se određenih kreditnih aranžmana vezanih za postojeće i nove infrastrukturne projekte u Crnoj Gori, sa naglaskom na projekte koji se nalaze na koridoru između Budimpešte i Bara i od obostranog su ekonomskog interesa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *