Turska počela da plaća ruski gas u rubljama

Dodajte komentar

Turska je počela da plaća dio prirodnog gasa iz Rusije u rubljama, izjavio je danas turski ministar energetike Fatih Donmez. U intervjuu za tv kanal “TRT Haber”, Donmez je rekao da će se u trgovini energentima s Rusijom narednih mjeseci povećati udio plaćanja u lokalnoj valuti, prenosi Rojters.

Rusija, pogođena sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu, traži od kupaca njenih energenata da plaćaju u rubljama kako bi podržala jačanje nacionalne valute. U većini međunarodnih energetskih ugovora plaćanje se ugovara u američkom dolaru ili euru.

Ankara i Moskva dogovorile su se u septembru da počnu plaćanja isporuka ruskog gasa u rubljama. Turska takođe želi da podstakne trgovanje uz korišćenje njene valute lire, koja je oštro pala zbog neortodoksne monetarne politike centralne banke, navodi Rojters.

Na pitanje o predlogu ruskog predsjednika Vladimira Putina za formiranje čvorišta prirodnog gasa u Turskoj, Donmez je rekao da će Ankara izložiti mapu puta vezanu za to do kraja ove godine i da bi tim povodom mogla da organizuje konferenciju dobavljača i kupaca.

“Mogli bismo da organizujemo međunarodnu konferenciju o gasu, možda u januaru ili februaru, da okupimo dobavljače gasa i zemlje uvoznike kako bi iznijeli svoja mišljenja, a u skladu sa kojima bismo mi postupali”, rekao je Donmez.

Putin je prošlog meseca predložio da Turska postane baza za snabdevanje gasom kao alternativno rešenje nakon što su gasovodi Severni tok ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je prihvatio tu ideju.

Evropska unija, koja se ranije oslanjala na Rusiju za oko 40 posto svojih potreba za gasom, nastoji da prekine uvoz ruske energije nakon napada Moskve na Ukrajinu u februaru.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *