Revizori odustali od zahtjeva za rezervisanje miliona zbog sporova

Dodajte komentar

Nakon druge kontrole, Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da je i dalje potrebno pratiti realizaciju osam preporuka iz finansijske i revizije pravilnosti poslovanja Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u kojoj su dobili uslovno, odnosno negativno mišljenje za 2020. godinu.

Inicijalno je dato 26 preporuka, od kojih je EKIP realizovao deset, a u drugom navratu još sedam preporuka. EKIP i dalje tvrdi da nema šanse da izgubi višemilionske sporove sa Poštom i operatorima, zbog čega ne žele da rezervišu sredstva, jer bi se zbog toga morali kreditno zadužiti. U prilog takvom stavu priložili su mišljenje advokata i svoje pravne službe, što je DRI uvažila i preporuku ocijenila neprimjenjivom.

Kolegijum DRI-ja kojim je rukovodio predsjedavajući Senatom Nikola N. Kovačević sa senatorom dr Branislavom Radulovićem, dao je ovu preporuku jer je EKIP bio utužen za 17 miliona eura. Iako je Pošta pravosnažno izgubila spor vrijedan 11,2 miliona, iz DRI su podsjetili na vanredni pravni lijek. Presude po tužbama 16 zaposlenih u MANS-u zbog ukidanja korišćenja društvenih mreža tokom izbora 2016. koštalE su 66 hiljada eura umjesto planiranih 13,5 hiljada, a aktuelni su sporovi po tužbama Telenora i Telekoma zbog smanjenja cijena rominga u regionu.

EKIP nije dostavio nove dokaze u vezi usklađivanja pravilnika o zaradama, DRI će nastaviti da prati preporuke koje se odnose na javne nabavke, imajući u vidu da određeni broj direktnih pogodbi nije iskazan u izvještaju za prošlu godinu. Djelimično su realizovane i preporuke koje se odnose na popis imovine, isplatu varijabila na osnovu dokaza da su zaposleni ostvarili izuzetne rezultate te usklađivanje sa zakonom. EKIP je preduzeo aktivnosti da, kako je preporučeno, uspostavi unutrašnju reviziju u skladu sa zakonom, pa su revizori ocijenili da je u fazi realizacije.

EKIP je 2020. godine imao pet miliona eura prihoda, dok su rashodi bili 3,2 miliona. Revizori su utvrdili da više troškova nije evidentirano na odgovarajućim kontima, te da je sa biznis kartice, sa koje je za reprezentaciju potrošeno 11,6 hiljada eura, jedna hiljada podignuta u gotovini bez dokumentacije. Tadašnje slabo planiranje uticalo je da se na prevoz i zimnicu umjesto 99,6 hiljada potroši 123 hiljade, za donacije umjesto deset, skoro 40 hiljada, a za sindikalnu organizaciju 50 hiljada umjesto deset hiljada manje. Zakonska neusklađenost pravilnika o zaradama rezultirala je isplatom varijabli bez jasnih kriterijuma.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *