Renault i kineski Geely osnivaju zajedničku kompaniju

Dodajte komentar

Francuski Renault i kineski Geely najavili su danas osnivanje zajedničkog ulaganja u odnosu 50-50 za snabdijevanje motorima za svoje marke na benzinski pogon i modele s hibridnom tehnologijom, kao i za druge proizvođače automobila.

Ovo je posljednji u nizu koraka koje je francuska kompanija preduzela u sklopu složenog restrukturiranja, prenosi Reuters.

Uz proširenje poslovanja s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem na električne automobile, Renault nastoji da obnovi savez s Nissanom s ciljem uvjeravanja japanskog partnera da uloži u njegovu novu električnu jedinicu.

Zajedničko ulaganje Renaulta i Geelyja zapošljavat će 19.000 ljudi u 17 fabrika i tri centra za istraživanje i razvoj, saopštile su dvije kompanije, dodajući da očekuju postizanje konačnog dogovora i pokretanje nove kompanije 2023. godine.

Preliminarni sporazum dolazi nakon najmanje tri mjeseca pregovora i neobvezujući je, rekao je Reutersu izvor upoznat s uslovima ugovora.

Nova kompanija biće smještena u Londonu. Dvije kompanije nisu dale pojedinosti ili druge finansijske uslove u saopštenju, ali su otkrile da će nova kompanija, kada bude operativna, imati kapacitet za isporuku oko pet miliona motora i hibridnih sistema godišnje.

Renault i Geely već imaju zajedničko ulaganje u Južnoj Koreji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *