MMF ne bi da se guverner bira na konkursu

1 komentar

Centralna banka Crne Gore uspjela je da realizuje nekoliko akvitnosti kojima je smanjila uticaj krize na bankarski sistem, njegovo zdravlje i održivost i finansijsku stabilnost, kao i da je Zakon o CBCG koji su predložili poslanici DF-a korak unazad, te da oni traže princip dvostrukog veta, kazao je guverner vrhovne monetarne institucije Radoje Žugić predstavljajući izvještaje CBCG za 2019, 2020. i 2021. godinu u Skupštini. Dvostruki veto bi značio da i skupštinski odbor i predsjednik budu saglasni oko istog kandidata.

Žugić je istakao da je loše da se daju negativne ocjene u vezi sa izmjenama zakona jer će to izazvati negativne posledice poput skokacijene zaduživanja države. DF je predložio da se guverner bira na konkursu, koji bi sprovela Skupština, umjesto da ga predlaže predsjednik države.

Prema Žugićevim navodima, 2019. godina bila je godina visokog ekonomskog rasta i tada je prvi put doni jeta makroprudenciona mjera koja se odnosila na ograničavanje ekspanzize nenamjenskih potrošačkih kredita. U 2020. godini, godini nepredvidive ekonomske krize, CBCG je snažno ušl a sa ključnim bankarnim indikatorima.

-Tokom trajanja krize CBCG je donijela 11 paketa mjera davajući podršku realnoj ekonomiji, realnom sektoru i stanovništvu. MMF je kazao da su mjere CBCG bile snažne, pravovremene, adekvatne i u skladu sa dobrom praksom. Sličnu ocjenu dala je i Evropska komisija koja je u svom izvještaju, istkavši da je CBCG preduzela snažne mjere podrške finansijskog sektora za likvidnost realnom sektoru kako bi ublažilauticaj krizeuključujući i moratorijum na otplatu i restrukturiranje zajma, dok su aktivnosti nadgledanjabile kvalitetne kazao je Žugić.

Žugić je naveo da je krajem septembra ove godine, bilansna suma banaka povećana za 1.700.000.000 eura, odnosno 38,5 odsto.

“Kapital banaka je povećana za 19,6 odsto, a krediti u tom periodu 25,2. Depoziti rastu za 1.500.000.000 eura, odnosno 43,6 odsto, što pokazuje visoko povjerenje u bankarski sistem. Likvidna aktiva banaka je povećana za 94,4 procenta, izuzev dvije banke” kazao je Žugić.

Dejan Đurović (DF) je istakao da se Crna Gora nalazi u teškoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji.

“DPS nam je u amanet ostavio opustošenu ekonomiju, razvaljen finansijski sistem, neefikasnu privredu, enormne kredite, kartelsko tržište, politizovanu CBCG, uništenu berzu i bahati uvoznički lobi koji reketira građane. Našu ekonomsku situaciju karakterišu četiri goruće teme, rastuća inflacija, rastuće kamate, državni dug i loša struktura stranih direktnih investicija (SDI). Inflacija direktno pogađa životni standard građana i zato ovaj problem mora biti prioritet u našoj borbi za bolji život građana. U Crnoj Gori inflacija je 16 odsto, što je za 60 odsto u odnosu na eurozonu, a samo je manji dio inflacije izazvan ratom u Ukrajini”, kazao je Đurović.

Dodao je da ne razumije zašto bi se neko nervirao u vezi sa izmjenama zakona.

“Uvažavam stavove svih međunarodnih organizacija, ali sam ipak za to da mi u Crnoj Gori odlučujemo štaćemo raditi”, rekao je Đurović.

Poslanik PzP-a Branko Radulović je naveo da CBCG selektivno prikazuje statistiku, kao i da se komercijalne banke ponašaju zelenaški i da nam je hitno potrebna državna razvojna banka.

Žugić najavio tužbu protiv Đurovića

Guverner je najavio da će tužiti Đurovića i još dvoje učesnika koji su ga “linčovali” u jednoj televizijskoj emisiji.

“Skoro devet godina sam na ovoj poziciji bez jedne afere”, istakao je Žugić.

Đurović je kazao da je vrlo pažljivo birao riječi i da ostaje pri svojim stavovima i pozvao Žugića da pred sudom dokaže suprotno.

“Vrlo sam pažljivo birao riječi, bili ste dio političkog projekta, što sam rekao, a vi dokažite tamo gdje mislite da dokažete da to nije tako”, istakao je Đurović.

U skupštinskoj proceduri je predlog predsjednika države Mila Đukanovića da se Žugić opet izabere za guvernera, a mandat mu je istekao 14. oktobra.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • ““Vrlo sam pažljivo birao riječi, bili ste dio političkog projekta, što sam rekao, a vi dokažite tamo gdje mislite da dokažete da to nije tako”, istakao je Đurović.

    Kad se kukavica prepadne jer se iz vasione vidi da služi irfcg direktorici, a ne poštuje javnu riječ i funkciju koju pokriva… Jer guverner jeste političar odavno ali mu poslanik Đurović ni cipele ne može čistiti…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *