U Šangaju otvoren 5. Svjetski forum laureata

Dodajte komentar

Peti svjetski forum laureata (WLF), jedan od najvećih okupljanja nauke i tehnologije na svijetu, otvoren je juče u Šangaju. Više od 60 naučnika iz 20 zemalja i regiona učestvovalo je na forumu na onlajn i oflajn način.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Nauka naprijed: Stvaranje svijetle budućnosti”. Forum se održava u nedjelju i ponedjeljak. Među učesnicima je 27 dobitnika Nobelove nagrade.

Osim Svjetske asocijacije laureata (WLA), ovogodišnji forum organizuju i Kineska asocijacija za nauku i tehnologiju (CAST) i Kineska medijska grupa (KMG).

Svetski forum laureata je osnovan 2018. godine, radi unapređenja osnovne nauke, jačanja međunarodne saradnje i podrške naučnicima mlade generacije, navodi se na vebsajtu.

Forum je u proteklih nekoliko godina postao važan način za povezivanje vrhunskih svjetskih naučnika i značajna platforma za dijalog na visokom nivou u globalnim naučnim krugovima.

„Saradnja i otvaranje su nezaustavljiv trend,” rekao je Čen Đining, novoimenovan sekretar šangajskog Komiteta Komunističke partije Kine (KPK), na ceremoniji otvaranja foruma.

„Šangaj će izgraditi visokokvalitetnu kreativnu platformu i pružiti usluge naučnicima iz cijelog svijeta,” rekao je Čen.

„Kineska naučna i tehnološka zajednica će insistirati na zajedničkoj vrijednosti cijelog čovječanstva, i na naučnoj i tehnološkoj ideji. Pružićemo pomoć više kineskih naučnika da učestvuju u mreži globalne inovacije,” naveo je predsednik CAST-a.

Šen Haisijung, direktor KMG-a, izjavio je da se na forumu okupljaju vrhunski naučnici.

„Kineska medijska grupa će bolje prenijeti naučni duh,” rekao je Šen.

Roger Kornberg, predsednik WLA-a i dobitnik Nobelove nagrade 2006. godine, naveo je da se svijet brzo mijenja, i da nam nauka može pomoći u rješavanju izazova u budućnosti.

Dva naučnika su na ceremoniji otvaranja dobila nagrade Svjetske asocijacije laureata.

Njemački biohemičar Dirk Gorlič je osvojio nagradu WLA-a za medicinu, a Mičel I. Jordan je dobio nagradu iz računarskih nauka i matematike.

Novčana nagrada za svaku nagradu iznosi 10 miliona juana (oko 1,39 miliona američkih dolara), navodi se na vebsajtu foruma.

Nagrada WLA-a je međunarodna nagrada za nauku koja je osnovana u Šangaju 2021. godine. Nagradom upravlja fondacija WLA-a.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *