Mercedes završava eru dizelaša i benzinaca

Kako stvari danas stoje, E-klasa sa svojim derivatima je posljednji model Mercedes-Benza napravljen na čistoj platformi motora s unutrašnjim sagorijevanjem – rekao je šef razvoja Mercedes-Benza Markus Schäfer njemačkom Automobilwocheu.

Najkasnije do 2030. Mercedes namjerava da proizvodi samo električna vozila – barem tamo gdje to tržišni uslovi dozvoljavaju, a to je u ovom slučaju Evropa. Do sada su se S i C-klasa takođe bazirale na ovoj platformi i biće ukinute na kraju modelskih ciklusa, vjerovatno čak i prije 2030. godine, piše Revija HAK.

Nova i posljednja generacija poslovne limuzine biće predstavljena krajem godine, a na tržište će stići na proleće. Svi sljedeći modeli iz 2024./2025. se baziraju na arhitekturama koje su posebno dizajnirane za pogon na baterije. E-klasa se pod ovim imenom proizvodi od 1993. i pouzdan je bestseler.

Istovremeno, broj varijanti motora će se smanjiti uvođenjem Euro 7 standarda emisije. Prema Schäferovim riječima, prestaje saradnja s Renaultom. Francuzi neće više biti u igri za razvoj motora za kompaktna vozila. Mercedes će proizvesti globalni motor u saradnji s kineskim Geelyjem, prenosi Telegraf.

Izvor: Nezavisne novine

Check Also

“AMB Tours” je trajekt “Prizna” kupio za 252.000 eura

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari …

Leave a Reply

Your email address will not be published.