Dogovoreno jačanje partnerstva IRF-a i Evropske investicione banke

Dodajte komentar

Na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i izvršne direktorice Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irene Radović sa potpredsjednicom Evropske investicione banke (EIB), Lilyanom Pavlovom i šefom Sektora za Zapadni Balkan i Tursku u okviru EIB Global, Mateom Riveliniem istaknuto je zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje saradnje, te dogovoreno dodatno snaženje strateškog partnerstva u oblasti zdravstva, obrazovanja i putne infrastrukture.

Tokom online sastanka dogovoreno je snaženje efikasne upotrebe sredstava EIB-a za mikro, mali i srednji biznis, kao i za ranjive kategorije u uslovima ekonomske i energetske krize.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović je istakao izvanrednu saradnju sa Evropskom investicionom bankom, kao i punu podršku Vlade realizaciji predstojećih i novih projekata, ohrabrivši dodatno snaženje sektorske saradnje kroz otvaranje kancelarije Evropske investicione banke u Podgorici.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović je istakla značaj zelene tranzicije i implementacije klimatskih projekata u saradnji IRF-a i EIB-a, kao klimatske banke EU, prenosi Portal Analitika.

Potpredsjednica EIB-a, Lilyana Pavlova izrazila je zadovoljstvo saradnjom, pohvalivši proaktivnost menadžmenta IRF-a u iznalaženju inovativnih i efikasnih modela saradnje, a sve u cilju unaprijeđenja podrške crnogroskoj privredi. Iskazala je zainteresovanost za dodatno snaženje saradnje u strateškim sektorima u partnertvu sa Vladom Crne Gore.

Potpredsjednica Pavlova je saopštila i spremnost EIBa da aktivno doprinese oblikovanju zajedničke energetske budućnosti u kontekstu milijarde eura koje je Evropska unija opredijelila zemljama Zapadnog Balkana za prevazilaženje energetske krize, shodno najavi predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *