Zbog Vlade i tržišta benzin skuplji 12 centi

Dodajte komentar

Cijene benzina od utorka biće skuplje za 12 centi, dok će eurodizel pojeftiniti jedan cent, potvrđeno je “Danu” nezvanično iz naftnih kompanija na osnovu parametara od juče. Razlog drastičnog povećanja cijene benzina je odluka Vlade da od 8. novembra poveća akcize za 10 odsto, odnosno da budu umanjene 40 odsto, umjesto, kao što je bilo do sada, 50 odsto.

Zbog 10 odsto veće akcize u odnosu na prethodni obračun, cijena benzina je u startu veća sedam centi, dok je zbog parametara koji ulaze u obračun trebalo da poskupi pet centi. Kad se to dvoje sabere, dolazi se do poskupljenja od 12 centi koje će biti od utorka u ponoć.

Eurosuper 95 sada košta 1,34 eura, aodutorkaće biti 1,46 eura. Eurosuper 98 je sada 1,38 eura, a od utorkaće biti euro i no po litru.

Kada je u pitanju eurodizel, on je trebalo da pojeftini od utorka šest centi, ali će zbog povećanja akcize za 10 odsto, biti jeftiniji za samo jedan cent. Pet centi je povećana akciza odlukom Vlade od prošle sedmice. Eurodizel će od utorka koštati 1,64 eura po litru.

Vlada je u maju smanjila akcize za 40 odsto, a onda mjesec kasnije za 50 odsto. To umanjenje važiće do 8. novembra, a nakon toga će ponovo biti 40 odsto do 5. decembra. Akcize će biti umanjene i od 5. decembra do 3. januara, ali će Vlada tek početkom decembra donijeti odluku koliko će biti umanjena akciza. Visina umanjenja akcize zavisiće od stanja na tržištu, kazao je prilikom promjene odluke ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Lož-ulje, koje nije bilo oslobođeno akciza uopšte, od utorka će biti jeftinije za pet centi i koštaće 1,77 eura po litru.

Ovo je drugo najveće poskupljenjebenzinauovoj godini. Najveće je bilo u martu kada je benzin poskupio 16 centi. To je bio prvi veliki skok cijena naftnih derivata u ovoj godini, koji je uslijedio nakon invazije Rusije naUkrajinu. Tada je benzin poskupio 16, a eurodizel 29 centi po litru.

Ministarstvo kapitalnih investicija će u ponedjeljak objaviti konačne cijene goriva koje će važiti od utorkau ponoć.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *