Coinbase prijavio gubitak, prihod opao više od prognoziranog

Dodajte komentar

Coinbase Global Inc. prijavio je manji gubitak u trećem kvartalu pošto je najveća američka kripto-berza uvećala troškove dok se pripremala za potencijalno jačanje makroekonomskih struja u narednoj godini.

Prihod je pao za 55 odsto na 590,3 miliona dolara, što je manje od procenjenih 649,2 miliona dolara, koliko su očekivali analitičari koje je anketirao Bloomberg. To je bio treći uzastopni kvartalni pad. Broj korisnika mjesečnih transakcija potonuo je na 8,5 miliona, što je pad sa devet miliona u prethodnom kvartalu, ali je premašilo procjenu od 7,8 miliona. Obim trgovine je pao na 159 milijardi dolara. Neto gubitak se smanjio na 545 miliona dolara sa 1,1 milijardu dolara u prethodnom kvartalu.

“Održavanje niskog prihoda više godina – to je scenario koji je vrlo vjerovatan”, rekla je finansijska direktorka Alesia Haas u intervjuu za Bloomberg News.

Coinbase se priprema za 2023. sa konzervativnom pristrasnošću i pod pretpostavkom da će trenutni makroekonomski vjetrovi opstati i možda se intenzivirati, navodi kompanija u pismu akcionara. Ove godine akcije su opale za 78 odsto pošto su cene većine kriptovaluta pale u periodu takozvane kripto-zime.

U okruženju rastućih kamatnih stopa, prihod od kamata je skočio na 101,8 miliona dolara sa 32,5 miliona dolara u prethodnom kvartalu.

“Već znamo da je obim trgovanja slab i da će biti slab u bliskoj budućnosti”, rekao je Owen Lau, analitičar Oppenheimera. Ali uz “visoku kamatnu stopu, kao i kontrolu troškova, gubici se smanjuju. Ako nastave da upravljaju troškovima, trebalo bi da budu u mogućnosti da dodatno smanje gubitak u četvrtom kvartalu”, rekao je on.

Da bi prebrodio pad kripto-tržišta, Coinbase je otpustio osoblje, uspostavio partnerstva sa kompanijama poput BlackRocka i smanjio svoje akvizicije i investicije u domenu rizičnog kapitala.

Iako su ga mučili gubici tržišnog udela tokom većeg dijela ove godine, Coinbase je povratio određeni tržišni udio u oktobru, djelimično kao rezultat toga što je svoje stope učinio privlačnijim velikim institucionalnim trgovcima, navodi CryptoCompare.

Coinbase je u maju saopštio da je američka Komisija za hartije od vrijednosti poslala dobrovoljni zahtjev za informacije o listiranju, te da još ne zna da li će ovaj process prerasti u zvaničnu istragu. Kompanija je pod lupom zbog potencijalnog nuđenja neregistrovanih hartija od vrijednosti kao dostupnih za trgovanje, ranije je izvijestio Bloomberg.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *