U 2021. ransomware napadi koštali američke banke 1,2 milijarde dolara

Dodajte komentar

Broj ransomware napada na američke banke prošle godine je porastao za 188% u odnosu na 2020. a sa njim i visina štete.

Američke banke su, bar prema zvaničnim podacima o napadima koji su prijavljeni, prošle godine platile skoro 1,2 milijarde dolara hakerima kako bi mogle da nastave normalno poslovanje posle ransomware napada.

U pitanju su podaci iz najnovije analize finansijskih trendova koju je objavilo američko Ministarstvo finansija, odnosno njegov odsjek FinCEN. Zvaničnici kažu da je ovo posljedica rasta broja hakerskih napada ali i ohrabrivanja finansijskih institucija da ih prijavljuju. Takođe tvrde da se za deo napada utvrdilo da su povezani sa „izvorima u Rusiji“.

Da podsjetimo, ransomware je zlonamjerni tip programa koji zaključava zaraženi kompjuter, tablet ili pametni telefon, ili enkriptuje fajlove na njemu i zatim zahtijeva otkup za njihovo bezbjedno vraćanje. Zbog sve veće učestalosti ovih napada, kompanijama se savjetuje da redovno bekapuju svoje podatke, kako niko ne bi mogao da ih otme i ucjenjuje ih. Takođe, savjetuje se i da se više radi na zaštiti kompanija i njihovih onlajn servisa, u koju spada i edukacija zaposlenih koji su često slaba karika u sajber bezbjednosti.

Izvor: The Register

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *