Tražiće da država uzme bolnicu Meljine u zakup

Dodajte komentar

Skupštinska Komisija za kontrolu postupaka privatizacije tri sata je raspravljala o bolnici Meljine, ali rješenje za problem te privatne zdravstvene ustanove nije nađeno. Poslanici su nakon tri sata rasprave trebali da predlože i usvoje zaključke u vezi sa bolnicom Meljine, ali to juče nisu uradili. Prema nezvaničnim saznanjima, dogovor o zaključku opstruisali su predstavnici opozicije. Poslanici DPS-a juče nisu ni prisustvovali sjednici Komisije.

Predsjednik Komisije Maksim Vučinić kazao je “Danu” da je njegov predlog zaključaka da Komisija pozove Vladu da proglasi javni interes nad PZU Opšta bolnica Meljine u stečaju.

-Uz preduslov da se ta bolnica odrekne pružanja komercijalnih usluga, da se bolnica Meljine u stečaju uzme u zakup od strane javnog zdravstvenog radi obezbjeđivanja potrebnih bolničkih kapaciteta i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga kazao je Vučinić.

Takođe, kako je naveo, Komisija će uputiti apel Višem sudu da razmotri pitanje da li i dalje stoje razlozi za postojanje privremene mjere obezbjeđenja kri-s. br. 4/09 od 9.9.2019. godine, jer egzistiranje te privremene mjere u pravnom poretku onemogućava funkcionosanje PZU Meljine u stečaju a samim tim i pružanje zdravstvne zaštite građanima.

-Nadam se da će zaključci biti doneseni čim budemo imali kvorum za sjednicu u narednim danima poručio je Vučinić.

Na tročasovnoj sjednici više se pričalo o privatizaciji i stečaju, kao i detaljima koji su pratili ta dva postupka, nego o rješenjima za funkcionisanje bolnice Meljine.

Advokat Atlas grupe Milovan Milošević kazao je da je vlasnik Duško Knežević i konzorcijum oko kompleksa Meljine spreman da se nađe rješenje, ali da je kroz stečaj nemogućeriješiti ovo pitanje.

– Mi smo ponudili tri rješenja i nikakav odgovor nismo dobili od Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja i opštine Herceg Novi. Stečajni postupci Meljine kompleksa i bolnic& Meljine doveli su zdravstvenu ustanovu u tešku poziciju. Za Meljine kompleks smo predložili plan reorganizacije. Mogla je da se odradi reorganizacija i izlazak iz stečaja, ali stečajni upravnik Saša Zejak i izvršna direktorica Olivera Elez Mihajlović nisu ništa uradili tim povodom. Dak le, Meljine kompleks da iz stečaja izađe Meljine kompleks, pa bolnica i nakon toga će se vrlo jednostavno postići sporazumrekao je Milošević na jučerašnjoj sjednici Komisije.

Kazao je i da kupovina bolnice od strane države nije rješenje, jer će se vlasnici morati namiriti kroz arbitražu.

Državni sekretar Ministarstva finansija (MF) Miloš Medenica rekao je da će Vlada imati brzu reakciju čim se steknu zakonski uslovi da pomogne. Bolnica Meljine je, kako je naveo, u sistemu j avnog zdravstva, kroz ugovor sa Fondom zdravstva koji je neadekvatan i čije su fakture nedovoljne za funkcionisanje bolnice.

-Iz Agencije za zaštitu konkurencije i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore kazali su da pomoć koja bi se dala bolnici ne bi bila u skladu sa zakonom. Kad se steknu zakonski uslovi, bićemo spremni da reagujemo. Vraćanjem u državno vlasništvo država bi mogla da pomogne bolnicu. Tražimo rješenje, ali isključivo u skladu sazakonom – poručio je Medenica.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao jer da su u Herceg Novom svi jedno i da su sve partije usvojile zaključke u vezi sa bolnicom Meljine.

-Ne pravimo razliku između Duška Kneževića i Dragana Brkovića. Interes države i Duška Kneževića ne može biti isti. Njega ne zanimaju bolnica, doktori i radnici, već samo biznis, što mi je i rekao na jednom sastanku kazao je Katić.

Istakao je da restrukturiranje znači povratak Kneževića, te da nije uveden stečaj da bi se dugovi akumulira li i bolnica zatvorila.

Na sjednici su predstavnici Atlas grupe ponovili optužbe da je Elez svjesno uvela stečaj u bolnicu jer je tražila stečaj zbog duga od 19 hiljada eura, a kada joj je novac uplaćen, kako se ne bi uveo stečaj, ona ga nije uzela. Time je, kako su naveli, jasno pokazala da joj je cilj bio uvođenje stečaja, a ne namirenje. Elez je odgovorila da novac nije uzela jer nije u tom momentu imala rješenje suda, te da je novac uzela kada je dobila rješenje i uložila ga u medicinsku opremu za bolnicu.

Radnici Kneževiću: Dok smo mi radili, Vi ste uživali u luksuzu

Radnici PZU Meljine obratili su se otvorenim pismom Dušku Kneževiću, vlasniku Atlas grupe, koja je 2008. godine kupila tada Vojnu bolnicu, sa preko 50.000 kvadrata i 19 objekataza 25 miliona eura. U pismo podsjećaju da je bolnica Meljine od privatizacije promijenila tri direktora, dva stečajna upravnika, a opstala je isključivo zahvaljujući upornosti, istrajnosti i beskrajnoj volji zaposlenih na čelu sa dr Oliverom Elez. Navode da godinama rade u najtežim uslovima, bez odgovarajuće medicinske opreme, sa minimalnim primanjima, te nedovoljnim brojem medicinskog i nemedicinskog kadra.
-Više puta smo se obraćali Vama i menadžmentu Atlas grupe, a pozitivne odgovore niti traženu pomoć nikad nismo dobili.

Dok smo mi branili Hipokratovu zakletvu, radili u uslovima nedostojnim čovjeka, Vi ste uživali u luksuzu. Osjećaj odgovornosti i humanosti nikad nas nije napustio.

Čak i kada nismo primali zarađeni lični dohodak, naš posao smo obavljali savjesno jer nas entuzijazam, odgovornost i humanost nikad nisu napustili, što se za Vas svakako ne može reći stoji u pismu.Na kraju su kazali da je on jedan, a da je njih 155.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *