Sberbanka prodala 43 odsto udjela u Fortenova Grupi arapskom investitoru

Dodajte komentar

Finansijska transakcija, koja se odnosi na 43,4% udjela u holandskom holdingu Fortenova Grupa, jedinom dioničaru hrvatske Fortenova grupe, dovršena je u ponedeljak 31. oktobra, saopšteno je iz kancelarije Saifa Alketbija.

Punim imenom Saif Bin Markhan Alketbi šef je kompanije Flatrace iz Dubaija koja se na službenim stranicama opisuje kao “globalna savjetodavna kompanija usmjerena na uspješno vođenje klijenata kroz regulatorne, strateške i investicione okolnosti”, prenosi Blic pisanje portala Index.rs.

Na stranicama kompanije Saifa Alketbija opisuju ga kao iskusnog ulagača na tržištu privatnog kapitala koji ima značajna ulaganja u nekoliko sektora. Navodi se i da je diplomirao informatiku na Univerzietu Ujedinjenih Arapskih Emirata te da mu je Univerzitet za humane naukei i tehnologiju u Luganu dodijelilo počasnu diplomu doktora ekonomije i upravljanja državnom organizacijom.

Na stranicama Flatracea stoji i citat Saifa Alketbija koji glasi: “Moj san je vidjeti kako Ujedinjeni Arapski Emirati postaju jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, a Dubaji jedna od najvažnijih globalnih destinacija.”

Saif Alketbi je, kako se može saznati u skromnim podacima koji o njemu postoje na internetu, od 2009. do 2015. godine bio rukovodilac kancelarije prestolonasljednika Dubaija, šeika Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma

Inače, u Fortenovi su nakon objave da je Sberbank prodao svoj udio u Fortenovi ulagaču iz Dubaija saopštili da o tome nemaju informacija.

– Fortenova grupa nema nikakva zvanična saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tijela nadležnih za sprovođenje sankcija – odgovorili su iz Fortenova grupe.

Treba reći i da se spekuliše da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati jedna od oaza u kojima Rusi nakon zapadnih sankcija nesmetano posluju i preko nje izvlače kapital pa je jedno od pitanja koje će se vjerovatno nametnuti da li je ova prodaja udela samo izbjegavanje priče sa sankcijama iza koje stoje Rusi.

Iz dosadašnjih informacija o preuzimanju Sberbankovog udela u Fortenovi nije jasno gotovo ništa o novom vlasniku gotovo polovine bivšeg Agrokora i namjerama koje stoje iza ove transakcije, piše hrvatski Index.hr.

I iz hrvatske vlade danas je rečeno da ne mogu da komentarišu transakciju preuzimanja vlasničkog udjela u Fortenovi, jer o njoj nemaju službenih saznanja, te da vlada nije u to bila uključena, prenijela je Beta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *