Vidaković: Političari još nisu shvatili kakav ekonomski nered su kreirali

Dodajte komentar

Slijede godine ekonomske stagnacije koje će biti popraćene s još više regulative i ograničavanja poslovanja, prognozira ekonomski stručnjak iz Zagreba.

Komentirajući trenutno stanje svjetske ekonomije, doc. dr Neven Vidaković, finansijski analitičar i ekonomski stručnjak iz Zagreba, smatra da su Sjedinjene Američke Države uspjele pobijediti inflaciju. Prema njegovim riječima, Američka centralna banka (FED) će ove godine prestati dizati kamatne stope i pitanje je koliko dugo će ih htjeti držati ovako visoko.

„Razlog uspjeha je odlična koordinacija fiskalne politike: smanjenje deficita države i restriktivna monetarna politika. Sada je samo potrebno da se ekonomija prilagodi novom stanju. Ako i dođe do mogućnosti recesije, onda će se moći aktivirati i monetarna i fiskalna politika, tako da Sjedinjene Američke Države imaju jako puno prostora za djelovanje, dok ga Europska unija nema“, ukazuje Vidaković.

Prema njegovim riječima, Unija je ušla u stanje klasične stagflacije, pri čemu će kamatna stopa nastaviti rasti, ekonomija usporiti, nezaposlenost narasti, ali do značajnijega pada inflacije ispod četiri posto neće doći.

„Kina, protivno medijskim napisima na Zapadu, dobro stoji, sada je samo pitanje da li će uspjeti ostvariti željeni ekonomski rast“, konstatira Vidaković.

Tvrdi da su ekonomske sankcije EU-a prema Rusiji jako malo efikasne te da su se Rusi uspješno nosili s mjerama i izbjegli stagflaciju.

„Ekonomske sankcije su također pitanje logike. Ako država ima barem jednoga velikoga prijatelja, a Rusija ima Kinu i Indiju čiji bruto domaći proizvod (BDP) je zajedno više od 10 puta veći od ruskoga, i ako ima granice s velikim brojem država, onda sankcije ne mogu djelovati. Nakon nekoga vremena ekonomska djelatnost se premjesti na druge države. Ekonomije su danas jednostavno previše globalizirane za takve stvari. To ne znači da Europska unija ne treba raskinuti ekonomske odnose s Rusijom, ali to treba napraviti sebi u koristi, a ne sebi na štetu“.

Osvrnuvši se na pitanje da li Evropi prijeti recesija, imajući u vidu visoke stope inflacije, izjavljuje da su EU, a posebno Ekonomska i monetarna unija (EMU) u stanju ozbiljne stagflacije koju je pitanje kako i kada će riješiti.

„Za sada samo pada ekonomska aktivnost i inflacija raste. Kada dođe do pada zaposlenosti situacija će brzo postati jako ozbiljna. Političari još nisu shvatili kakav ekonomski nered su kreirali, a kada shvate krenut će, naravno, u krivome smjeru“.

Zatim obrazlaže koji je to krivi smjer, prije svega „više regulative i kontrole kojom se ograničava ekonomska aktivnost umjesto suprotno“.

„Pogledajte samo Hrvatsku. Mi smo država koja 20 posto proračuna dobiva od Europske unije i pretvorila se u socijalnu slučaj. Političari to predstavljaju kao spasenje koje nam daje Europska unija. Onda imamo rebalanse proračuna i vidimo da pet milijardi kuna (oko 663,8 miliona eura) toga spasenja nismo uspjeli iskoristiti. Dakle, od ničega ništa“, navodi Vidaković.

Šanse za stabilizaciju eura su jako male

Dao je i svoje viđenje poteza iz bankarskog sektora u vremenu krize.

„S jedne strane, oni su klasični. Dolazi recesija, pa banke pooštravaju kreditne uvjete. S druge strane, oni su potpuni nedostatka vizije i razumijevanja temeljne makroekonomije. Cjenovni rizik u bankama je u najmanju ruku zastrašujući, ali to nikoga ne zabrinjava.“

Kaže i da se stambeni krediti u Republici Hrvatskoj daju po kamatnoj stopi od 2,5 posto, fiksno na pet godina te da su sada depoziti na nula posto.

„Ovakva kreditna politika automatski isključuje mogućnost da kamatna stopa na depozite jednoga dana unutar tih pet godina bude veća od 2,5 posto. Naravno da je takav pristup pogrešan i odražava nerazumijevanje ekonomskoga stanja, ali kako nitko u bankama to ne primjećuje onda im to nije problem i ja ih naravno neću razuvjeravati“.

Mišljenja je da pad eura proizlazi iz činjenice da niko više ne vjeruje u euro.

„Kako se fiskalna politika bude sve više destabilizirala, tako će i vrijednost eura padati. Šanse za njegovu stabilizaciju su jako male. Cijena državnih obveznica zemalja Europske unije će nastaviti padati, a pogoršanje fiskalne situacije će samo povećati probleme“, uvjerava Vidaković.

Nadalje pojašnjava kako će doći do pogoršavanja fiskalne situacije, iako ekonomije EU-a rastu iznad očekivanja.

„To što ste rekli je točno, ako vam je pogled unazad. Ali ako prihvatimo hipotezu da ulazimo u stagflaciju onda pogled unaprijed postaje popuno drugačiji i fiskalno ponašanje se mora prilagoditi budućem stanju ekonomije, a ne prošlom. Tu je glavna greška sadašnjih proračuna“.

Napominje da će Hrvatska dijeliti lošu sudbinu ostatka zemalja u eurozoni te je stava da monetarne politike koje trenutno provodi Evropska centralna banka (ECB) ne mogu pomoći u borbi s inflacijom.

„Svašta sam vidio u monetarnoj politici i o puno stvari čitao, ali destrukciju koju provodi Christine Lagarde još nisam. Njen posljednji potez da promijeni uvjete dugoročnih operacija LTRO III je primjer svega što se ne smije raditi u monetarnoj politici. Monetarna politika koja bankama na taj način toliko brzo povuče likvidnost nije monetarna politika kojom se bori protiv inflacije, nego je monetarna politika koja u potpunosti destabilizira bankarski sustav. Iskreno moram priznati da i kao trader i kao profesor monetarne politike sve manje razumijem što i zašto Europska središnja banka (ECB) radi“.

Političari narodu prodaju lažnu nadu

Naglašava da je jednostavno preurediti sistem koji bi potakao na veći ekonomski rast i razvoj u krizi kakva je aktuelna.

„Prvo, ne mogu nas ljudi koji su nas ovdje doveli odavde i odvesti. Drugo, birokratizacija i regulativa Europske unije moraju se smanjiti. Fiskalne politike se moraju preraspodijeliti i konsolidirati, a monetarna politika se mora fokusirati na kreditnu politiku banaka. To se može napraviti, ali to neće biti napravljeno tako da ne treba imati previše nadanja da će biti bolje. Pri tome političari narodu prodaju lažnu nadu kao optimizam. Optimizam mora proizaći iz konkretnih aktivnosti, a lažna nada je upravo to – laž“, smatra Vidaković.

Dodaje da kada je pokušao pomoći vlasti u Hrvatskoj rečeno mu je: „to nama ne treba“.

„Što se tiče javnosti najbolji savjet je da u budućnosti biraju bolje političare jer upravo javnost mora platiti cijenu neodgovornoga ponašanja političara“, poručuje.

Završava da će ekonomija Sjedinjenih Američkih Država usporiti, ali neće doći do recesije.

„Američka središnja banka (FED) će prestati dizati kamatnu stopu puno ranije nego što to bilo tko očekuje tako da će Sjedinjene Američke Države u svemu ovome najbolje proći. Kineski problemi su uglavnom ekonomski problemi izazvani političkim odlukama. Kada se politika okrene, okrenut će se i ekonomija. Samo je pitanje kada će se to dogoditi. Ekonomska i monetarna unija (EMU) je ušla u stanje stagflacije koje se više ne može značajno promijeniti. Dakle, slijede godine ekonomske stagnacije koje će biti popraćene s još više regulative i ograničavanja poslovanja“.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *