Veće plate za nemedicinsko osoblje

Dodajte komentar

Predstavnici nemedicinskih radnika, koji mjesecima traže povećanje koeficijenata, tvrde da ne znaju da li je kolektivni ugovor potpisan, kao i da predlog dokumenta nijesu dobili, niti znaju kada će dobiti uvećane zarade. Sa druge strane, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je kratko za “Dan” da u narednim danima očekuju potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će biti obuhvaćeni nemedicinski radnici.

– Narednih dana očekujemo potpisivanje ugovora, nakon toga od narednog mjeseca očekujemo direktnu primjenu. Ministarstvo zdravlja je uputilo svoj predlog na izjašnjenje sindikatima – ističe Šćekić.

Nemedicinskom osoblju, i pored obećanja ministra zdravlja i finansija Dragoslava Šćekića i Aleksandra Damjanovića, poslije rebalansa budžeta 21. septembra nijesu uvećani koeficijenti zarada za 12,5 odsto po granskom kolektivnom ugovoru, ističu za “Dan” iz Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra i Sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje.

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje Biljana Popović Kolašinac kazala je za “Dan” da ih niko nije obavijestio o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora i da nijesu dobili dopis da se izjasne o tom aktu.

– Iako su nam obećali povećanje plata do toga još nije došlo, naše kolege primaju iste zarade kao i dosad. Nećemo odustati od namjere da nam se retroaktivno isplati razlika za plate od početka godine jer je utvrđena diskriminacija u odnosu na zdravstvene radnike. Smatramo da je za ovu situaciju i ingnorisanje kolega odgovoran reprezantitivni Sindikat zaposlenih u zdravstvu, na čijem čelu se nalazi Nebojše Radonjića, i Ministarstvo zdravlja jer već preko mjesec dana nijesmo obaviješteni o izmjenama, kako i na koji način ćemo doći do uvećanja plata. Sumnjamo da se radi o zakulisnim radnjama i da ponovo bez našeg znanja pokušavaju da odlučuju umjesto nemedicinskog kadra. Obaveza kolege Radonjića je da ostalim sindikatima da na uvid predlog izmjena Kolektivnog ugovora, a Šćekićeva da javno plasira informaciju reprezentitivnom sindikatu da je upućen taj dokument. Nemamo uopšte uvid u izmjene granskog ugovora. Ne znamo da li je po staroj praksi kao u decebru 2021. godine Radonjić prvo potpisao izmjene bez ičijeg znanja, pa će ih oko Nove godine pročitati – kaže Popović Kolašinac.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *