Top 100 najvrjednijih brendova u 2022.: TiKTok bilježi nevjerovatan rast

Dodajte komentar

S obzirom na samu prirodu brendova, određivanje finansijske vrijednosti brenda je težak zadatak. Uprkos neopipljivosti brenda određivanje finansijske vrijednosti brenda je težak zadatak.

Imajući to na umu, Brand Finance preuzeo je na sebe izazov identifikovanja najvrednijih svjetskih brendova u svom godišnjem Global 500 izvještaju. Donja grafika, koristeći podatke iz najnovijeg izdanja izvještaja, ističe 100 najvrednijih brendova u 2022.

Sa povećanjem od 35% u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, Apple je zadržao prvo mjesto na ljestvici najvrednijih brendova na svijetu, sa  vrijednošću od 335,1 milijardu dolara

Ovo je najveća vrijednost nekog brenda ikada zabilježena u istoriji Global 500 izvještaja, koji se objavljuje svake godine od 2007.

Kao jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, Apple dominira tržištem pametnih telefona, posebno u SAD-u, gdje više od 50% operativnih pametnih telefona sada čine iPhone.

Evo kompletne liste 100 najvrednijih brendova prema izveštaju:

Nakon Applea, na drugom mjestu je Amazon s vrijednošću brenda od 350,3 milijarde dolara. Ovo nije iznenađenje, s obzirom na to da je tehnološki gigant često dsao za vratom Appleu na rang listi, a čak je bio i na prvom mjestu u prethodnim izdanjima izvještaja.

Još jedan brend koji vrijedi istaknuti je TikTok. Kompanija je zabilježila povećanje vrijednosti brenda za 215% u odnosu na prethodnu godinu, što ga čini najbrže rastućim brendom na cijeloj listi.

Između 2019. i 2021. godine, platforma je doživjela vrtoglavi rast korisničke baze sa 291,4 miliona na 655,9 miliona u samo dvije godine. Ako se ovaj rast nastavi, TikTok bi mogao dostići skoro milijardu korisnika do 2025. godine, prema projekcijama Insider Intelligence- a.

Gdje se nalaze najvredniji brendovi?

Izvor: VisualCapitalist

PRevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *