Naftne kompanije se uključuju u rudarenje bitcoina

Dodajte komentar

Bitcoin hash rate, količina računalne snage koja se daje blockčejnu kroz rudarenje, dosegla je još jedan rekordni vrhunac.

Prema podacima Blockhain.com, ova metrika je 1. novembra dosegla najvišu vrijednost svih vremena od 267 egzahaša u sekundi (EH/s) nakon povećanja od gotovo 60% od početka godine.

Komentarišući novi vrhunac, osnivač Capriole Fonda Čarls Edvards (Charles Edwards) spekulisao je da vrlo efikasna državna preduzeća, nafte kompanije, ulaze u rudarenje i to u velikim razmjerama.

Dodao je da je to povećanje i da nije znak kapitulacije rudara. Međutim, kratkoročno bi se moglo smatrati lošijim jer rudari prodaju bitkoin kako bi pokrili svoje troškove i ostali u poslu, piše Cointelegraph.

Ovaj scenario bi rezultirao stagnacijom ili padom stope raspršivanja koja još nije viđena, dodajući veću težinu premisi da opremu postavljaju drugi subjekti.

– Velike naftne kompanije će nedvoosmisleno postati glavni igrači – rekao je Edvards.

Čini se da se veliki uticaj naftnih divova već događa.

Ranije ove godine objavljeno je da ExxonMobil radi s kompanijom Crusoe Energy Systems sa sedištem u Denveru na rudarenju bitkoina u Sjevernoj Dakoti. U junu su se pojavili izvještaji da će naftna filijala ruskog diva prirodnog gasa, Gazproma, snabdijevati energijom rudarsku firmu BitRiver.

Došlo je do povećane upotrebe energije gasne baklje, nusproizvoda iz naftne industrije koji se inače rasipa, za pogone rudarenja bitkoina.

Ranije ovog mjeseca, argentinska državna energetska kompanija YPF saopštila je da će pretvarati zaostalu energiju gasne baklje u energiju za kripto rudarenje, prenosi Seebiz.eu.

Ovo je samo nekoliko primjera uticaja koji velika nafta ima na rudarenje bitkoina i vjerovatno će se u budućnosti povećati. Još 2020. godine Cointelegraph je izvestio da bi naftne kompanije mogle dominirati BTC rudarenjem do 2025. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *