Damjanović: Emitovanjem zapisa zadužujemo se 70 miliona eura, nećemo preći prag zaduženja

1 komentar

Država će se zadužiti do 70 miliona eura emitovanjem državnih zapisa sa rokom dospijeća do pola godine, najavio je na sjednici Vlade ministar finansija Aleksandar Damjanović i pojasnio da “prag zaduženja od 350 miliona neće biti iskorišćen do kraja”.

On je kazao da su uslovi povoljniji od bilateralnih aranžama i vjeruje da će emisija biti završena u što kraćem roku.

“Formalizujemo samo ono što je parlament verifikao izmjenama Zakona o bužetu i odlukom o zaduženju. Ovo je dio koji se odnosi od maksimalno mugućih 350 miliona, koji naravno neće biti iskorišćen do kraja, na emisiju državnih zapisa”, naveo je Damjanović.

Govoreći o stanju u državnoj kasi i javnim preduzećima, mogućim adresama za zaduživanje odobreno rebalansom i prognozama da Crnu Goru čeka grčki scenario kao posljedica previsoke javne potrošnje izazvane povećanjem minimalne plate, ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je limit 350 miliona eura ali i da to ne znači da će sva sredstva biti neophodna.

Novac će biti obezbijeđen

Damjanović je jutros na radiju Antena M pojasnio stavove domaćih banaka sa kojima su razgovarali o zaduženju.

“Mi smo saopštili naše potrebe i očekivanja, dobili smo određene impute. Mislim da idemo porema sklapanju finansijske konstrukcije. Uključujući domaće banke i naše partnerske banke, neće biti problem da obezbijedimo novac”, rekao je Damjanović.

Navodi da je povećanje minimalne zarade marginalno uticao na povećanje inflacije.

“Sa kim smo razgovarali u vezi izazova koji nas očekuju naredne godine, partneri su prije svega oni koji imaju medjunarodni kredibilitet,a to su MMF i Svjetska banka. Sa Svjetskom bankom se ide prema aranžmanu, razgovaraćemo sa globalnim partnerskim bankama i naravno ostajemo skloni partnerskom odnosu sa domaćim bankama”, rekao je Damjanović.

Na pitanje šta bi značio ulazak u priču sa MMF-om Damjanović navodi da su “stečena prava građana stečena prava i njih ćemo sačuvati”.

Izvor: Pobjeda/Antena M

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Neće biti problema obezbijediti novac jer je CG odgovorni dužnik.

    Ali je ministar finansija sebe odavno umanjio na račun nesnosnih toksičnih fufica i platiće golemu cijenu….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *