Da li je njemački penzioni sistem pred kolapsom?

Dodajte komentar

Njemačkoj je potrebna velika društvena reforma, poput one koja se dogodila nakon ponovnog ujedinjenja.

To je rekao je predsjednik Saveza njemačkih udruženja poslodavaca (BDA) Rajner Dulger za nedjeljno izdanje Bilda.

“Način na koji naši sistemi socijalne sigurnosti funkcionišu danas, neće moći da funkcionišu u sljedećih pet godina. Troškovi će eksplodirati”, rekao je Dulger, prenosi Indeks.

“Duži život ne smije dovesti do duže penzije”

Potrebna je hitna reorganizacija penzionog sistema jer je njegovo finansiranje na rubu kolapsa, tvrdi šef udruženja poslodavaca. Konkretno, Dulger predlaže novo povećanje dobi za odlazak u penziju.

“Ne smije se dogoditi da povećanje očekivanog životnog vijeka dovodi do dužeg korišćenja penzije”, kaže.

Opasnost Dulger vidi i u uvođenju univerzalnog dohotka. “To bi moglo uvesti podjele u našem društvu”, rekao je. “Ne može se dogoditi da ljudi koji ujutro idu na posao imaju samo malo više novca od nekoga ko to ne radi”, kaže Dugler.

Viša socijalna pomoć

Prema dosadašnjim planovima vladajuće koalicije, osnovni dohodak će 1. januar 2023. zamijeniti sadašnji sistem Hartz IV, kako se od vremena vlade Gerharda Šredera naziva socijalna pomoć.

Hartz IV će od Nove godine biti preimenovan u novac za građane. Ta pomoć će biti za oko 50 eura veća od prethodnih mjesečnih isplata. To znači da će, na primjer, samac koji je do sada dobijao 449 eura imati pravo na oko 500 eura pomoći. U obračunu bi trebalo da se uzima u obzir očekivana inflacija.

No, planirani početak mogao bi se odgoditi jer je i CDU kritikovao predlog. Kako izvještava Tagesspiegel, CDU želi da blokira zakon, koji zahtijeva odobrenje, ako vladajuća koalicija ne učini dalekosežne ustupke.

“CDU na to neće moći pristati”, rekao je novinama glavni sekretar CDU-a Mario Caja. “Pretpostavljam da ćemo o tome morati još razgovarati”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *