Tri savjeta koja će ti ove jeseni pomoći da uštediš

Dodajte komentar

Nije lako ako je “Treba štedjeti ” i “Ne moraš uvijek sve da potrošiš” nešto što najčešće čuješ. Naročito ako je tvoja mantra “Jednom se živi” ili eventualno “Od sljedeće plate ću drugačije”. Ali ne brini – nismo tu da ti ponovimo isto i kažemo da ne čekaš platu, ponedjeljak ili 1. u mjesecu nego da počneš sada.

Svako je jednom bio na početku kada je donijetu odluku o štednji trebalo sprovesti u djelo. I veliki dio ljudi tada je mučilo jedno pitanje – odakle početi? Ako isto važi i za tebe, treba da znaš da je najlakše krenuti malim koracima, koji će biti odskočna daska za naredne, a koji vode do još većih ušteda. Razumijemo da ti ovim nismo puno rekli, zato čitaj dalje.

#1 Vrijeme je za turu po sopstvenom životnom prostoru

Ako je u trenutku dok ovo čitaš prvo što čuješ zvuk televizora koji niko ne gleda, a prvo što vidiš svjetla upaljena u prostorijama u kojima niko ne boravi, znaš šta ti je činiti. Isto važi i za punjače za telefon, laptop, tablet i ostale uređaje koji se trenutno ne koriste.

Ne bi bilo loše ni preći sa običnih na štedne sijalice, a zatim i pogledati slavine i vodokotlić. Ako ustanoviš da voda curi, trebalo bi zavrnuti rukave i otkloniti problem. Sigurno da ove i nekoliko sličnih stvari djeluju kao sitne uštede, na kojima se nećemo obogatiti, ali efekti na računima za struju i vodu neće biti zanemarljivi. Na kraju krajeva, vjerovatno poznaješ bar jednu osobu kojoj nedjeljom veš-mašina opere po nekoliko tura robe – nije ni to bez razloga, već upravo doprinosi uštedama u potrošnji.

Pokušaj da se vodiš preporukama za optimalnu temperaturu prostorija u kojim boraviš tokom dana i spavaš.

Kako nam predstoje hladniji dani, priče o štednji koje se odnose na grijanje vjerovatno te ne raduju, naročito ako ste svi u kući zimomorni. Ipak, pokušaj da se vodiš preporukama za optimalnu temperaturu prostorija u kojim radiš (ako je rad od kuće tvoja opcija) i spavaš. Ukoliko je temperatura tokom rada previsoka, može se desiti da ti se prispava, a opet, ako je ista takva u spavaćoj sobi, to može doprinijeti lošem kvalitetu sna.

Sve ovo su samo neke od sitnica uz pomoć kojih možeš ostvariti uštede. Imaj na umu i to da, ako planiraš renoviranje stana ili kuće, treba da obratiš pažnju na nekoliko stvari koje ti mogu smanjiti troškove u budućnosti.

#2 Razmisli o onlajn alternativama koje štede vrijeme i novac

Mnogo toga ti je dostupno besplatno na YouTube-u ili na drugim platformama.

Ako treniraš, razmisli koliko vremena ti ode na spremanje, odlazak na trening, sam trening, a onda i povratak kući. Ako treniraš u teretani, dešava se i da moraš čekati da se sprava oslobodi, a ako praktikuješ grupne treninge, kašnjenje sa početkom treninga se dešava s vremena na vrijeme. U slučaju da na trening ideš kolima, tu su i povremene gužve, traženje parkinga i, svakako, gorivo, bez kojeg ne možeš.

Naravno da trening u teretani ima svoje čari, ali isto tako postoji i veliki broj onlajn alternativa, uz pomoć kojih možeš trenirati kod kuće ili u prirodi. Mnogo toga ti je dostupno besplatno na YouTube-u ili na trening platformama, po cijeni nižoj od mjesečne članarine. Vrijedi pokušati makar jedan mjesec i vidjeti da li je to prava stvar za tebe.

Onlajn možeš i učiti strane jezike, ispratiti razne obuke i kurseve, pratiti konferencije i druge događaje, gledati filmove – opet sve to besplatno ili po nižoj cijeni. Isto tako, gotovo da nema toga što ne možeš kupiti onlajn uz pomoć Erste debitne kartice, koja će ti biti izdata uz otvoren račun u banci (čak i zahtjev za otvaranje računa možeš popuniti onlajn).

#3 Racionalizacija troškova kad si van kuće

Lako je u svoja četiri zida, ali kad izađeš, natpisi poput Međusezonska sniženja, Happy Hour, Last Minute čine sve da nam pomute račune. Srećom, i za to postoje efikasna rješenja.

Potrošnju možeš pratiti preko Erste info usluge ili servisa elektronskog bankarstva. 

U kupovinu ne ideš gladan i bez spiska – staro zlatno pravilo koje uvijek djeluje. Kupovine bi trebalo da budu planske, a prije svake bi bilo dobro da provjeriš da li preko Erste povoljnosti možeš ostvariti popust i do 30% za plaćanje karticom.

Razmisli o tome da aktiviraš servis Erste info i tako pratiš promjene i stanje na računu u realnom vremenu preko SMS-a, eMail-a i/ili Vibera. Stanje na računu možeš pratiti i preko mBanking aplikacije za Android i iOS uređaje, uz pomoć koje plaćanja u zemlji možeš vršiti po nižim provizijama.

Pored svega ovoga, tu je još nekoliko stvari koje možeš učiniti, poput toga da uvijek sa sobom nosiš flašu, koju ćeš napuniti vodom umjesto da svaki put kupuješ novu. Obroke možeš planirati, neke unaprijed pripremiti i nositi na posao. Takođe postoji bezbroj ideja kako da se ostaci hrane iskoriste za pripremu narednog obroka. Ako koristiš društvene mreže, još mnogo toga iz domena life hacks možeš pronaći i iskoristiti, a da se u isto vrijeme zabaviš i uštediš.

Na kraju, obavezno pročitaj i 6 savjeta za bolje upravljanje ličnim finansijama. Tek nakon toga odluke stavi na papir i kreni da sprovodiš u djelo. U slučaju da ti se na tom putu pojave neke nedoumice ili da zatreba još savjeta, znaj da se nama uvijek možeš obratiti.

Izvor: Erste banka

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *