Objekat na pjenu od mora prodat za 300.000 eura

Dodajte komentar
Budva

Bivše odmaralište u mjestu Vještica (Budva), koje je pripadalo nekadašnjem građevinskom preduzeću OGP-Gorica, prodato je krajem avgusta po cijeni od 305.888 eura preduzeću “Profesional Medikal iz Kotora. Ovaj kompleks, koji sadrži dvadesetak kućica, a nalazi se na oko kilometar od plaže prodat je po cijeni od 65 eura po kvadratu, ali radnici nisu zadovoljni cijenom, ističući da prodajom nije obuhvaćen dio parcele na kom se nalaze parking, recepcija, kuhinja, sala za ručavanje, ljetnja bašta kao i dvije kućice, koji je pod sporom jer se nalazi u vlasništvu njima nepoznatog fizičkog lica.

Na poslednjoj licitaciji na kojoj je i prodat ovaj objekat nekadašnjeg preduzeća, za kupovinu su se prijavile dvije kompanije “Profesional Medikal”, koji je na kraju i kupio objekat, kao i kompanija “Univerzal Trejd” iz Budve, čija ponuda nije prihvaćena, a iznosilaje 289.000 eura.

Grupa radnika nezadovoljna je cijenom i ističu da je u obzir uzeto navodno nepostojanje Urbanističko-tehničkihuslova (UTU) što, kako oni tvrde, nije moguće s obzirom na to da je odmaralište građeno sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je bilo nemoguće izgraditi objekat bez tehničke dokumentacije.

Radnici ističu i da je cijena vremenom umanjivana zbog gradnje kolektorau Budvi.uneposrednoj blizini odmarališta, ali ističu da je to teško razumljivo, s obzirom na to da je u Podgorici uz sami kolektor nikao tržni centar i čitav stambeni blok.

Preduzeću u stečaju je nakon prodaje odmarališta, u vlasništvu ostalo i 1.510 kvadrata zemljišta u blizini hotela Podgorica, koje je procijenjeno na oko 150.000 eura, mada, prema njihovim tvrdnjama, nedostaje i dodatnih oko 300 kvadrata koji su prepisani na drugog vlasnika. To zemljište je navodno “isparčano” i investitorima dodatno nezanimljivo zbog nemogućnosti valorizacije, ali i zbog blizine hotela koji je proglašen kulturnim dobrom.

Imovina preduzeća koja se nalazi na Zabjelu u Ulici 4. jula prodata je prije nekoliko godina. Taj dio imovine, od 3.301 kvadrat prodat je po cijeni od 83 eura po kvadratnom metru, iako je nekoliko godinaranije vrijedio skoro 10 puta više, odnosno ‘799 eura po kvadratu ili zbirno čak 2.640.000 eura.

Radnici i akcionari ovog nekadašnjeg preduzeća, njih 2.103, naglašavaju da je imovina preduzeća prije ulaskau stečaj bila vrijedna više od 10 miliona eura, ali da jeu međuvremenu rasprodata u bescjenje. Ipak, zaključno sa 2017. godinom radnicima su isplaćene sve zaostale zarade.

Akcije vrijede trećinu centa

Radnici i akcionari su u više navrata protestovali zbog nemogućnosti prodaje imovine i naplate svojih potraživanja. Nedavno je i smijenjen doskorašnji stečajni upravnik Dragan Smolović. Prema navodima radnika, akcije ovog preduzeća 2004. godine vrijedile su između 80 i 90 centi.

Ipak, do 2017. godine, vrijednost akcija pala je na samo 1,5 centi. Od tada pa do danas, nastavljen je kontinuirani pad vrijednosti, pa akcije ovog preduzeća sada vrijede oko trećinu centa. Imovina preduzeća je prodavana na brojnim aukcijama, i gotovo uvijek kada je vrijednost pala na minimum.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *