Novi rekord: skok inflacije u eurozoni na 10,7 odsto

Dodajte komentar

Preliminarna procjena kretanja stope infacije koju je u petak objavio Eurostat pokazala je da je u oktobru u eurozoni godišnja stopa inflacije dosegla 10,7 odsto, što predstavlja dodatni rast u odnosu na septembarskih, već tada rekordnih, 9,9 odsto. Na rast cijena u 19 država eurozone, kojima se od prvog januara pridružuje i Hrvatska, najviše su uticale cijene energenata koje su porasle za gotovo 42 odsto u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju podaci Eurostata.

Među pojedinim državama eurozone najvišu inflaciju, sa stopama preko 20 odsto, i dalje bilježe baltičke države: Estonija sa skokom cijena od 22,4 odsto u posljednjih 12 mjeseci, Litvanija sa skokom od 22 odsto i Letonija sa porastom od 21,8 odsto. Najmanje su porasle cijene u Francuskoj, Španiji i na Malti. U Francuskoj su cijene u oktobru bile za 7,1 odsto više, u Španiji 7,3 odsto, a na Malti 7,5 odsto, prenosi Bloomberg Adria.

Visoka stopa inflacije znači da se ne može očekivati da će u skorije vrijeme Evropska centralna banka razmatrati ublažavanje rasta referentnih kamatnih stopa. To dodatno povećava izglede za recesiju u eurozoni jer visoke kamatne stope smanjuju investicije kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *