Kako izgleda kad sa platom sa Balkana odete u trgovinu u švedski supermarket

Dodajte komentar

Beograđanka Dajana Rakić ove jeseni odlučila je da obiđe Švedsku i provjerila kako se živi u toj zemlji. Obilazila je supermarkete i trgovine te provjerila koliko bi toga mogla kupiti u toj zemlji. Svoje dojmove podijelila je s portalom Nova.rs.

“Ovog oktobra na mapi putovanja čekirala sam Švedsku. Nas Srbe na ovu zemlju uvijek asocira jedna rečenica – ‘Hladno, ali standard’. I baš tako jeste. Ne mogu se u potpunosti složiti da je toliko hladno, ali da je standard – jeste”, započela je pa se prisjetila situacije kad je jednu djevojku iz Srbije koja se odselila u Švedsku pitala bi li se ikad vratila.

“Ne, jer u ovoj zemlji ne možeš propasti”, odgovorila joj je djevojka.

Cijene u supermarketu

Dajana je, kaže, ubrzo otkrila da je odgovor djevojke zaista tačan. Zaputila se u prvi supermarket da provjeri kako Šveđani ovih dana stoje s cijenama.

“Ostala sam zbunjena, zašto je cijena 15 jaja 25 kruna, malo više od 250 dinara (oko 2,10 eura)? Čekaj, jel to mlijeko 12 kruna? 120 dinara? (oko 1 euro). Priča li neko ovdje o inflaciji? Koliko je sve ovo koštalo dok ovaj talas nije zahvatio Švedsku? Jesu li zaista mnogi proizvodi jeftiniji u Švedskoj?” zapitala se.

“S obzirom na to da sam se u početku zbunila i na osnovu cijena pomislila da sam u Srbiji, počela sam se preračunavati i došla do pitanja – kako su cijene skoro iste kao u Srbiji? Kako kada je u Švedskoj najmanja plata oko 2000 eura, a u Srbiji oko 350 eura?”, prepričava Dajana.

“Hoću li sa srpskom platom otići u Švedsku?”

“Je li u Švedskoj zaista standard ili nama naša država za razliku od ove hladne zemlje dozvoljava da propadnemo? Sljedeća stanica, velika robna kuća Dollar store. I ponovo iznenađenje, pegla za odjeću 120 kruna, odnosno oko 1200 dinara (nešto više od 10 eura), tiganj 100 kruna – oko 1000 dinara (oko 8,5 eura)”, tvrdi.

“Sada se već pitam hoću li spakovati kofere i sa srpskom platom otići u Švedsku, hoću li kao i svi mladi pobjeći od svog zavičaja, svoje zemlje ili će se naša mila Srbija probuditi i ugledati na Švedsku i gledati na svoje građane kao na ljude kojima neće dozvoliti da propadnu?” zaključila je u tekstu koji je izazvao snažne reakcije u Srbiji.

(Index.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *