EPCG “Solar gradnja”: Nakon otplate građani će imati besplatnu struju

Dodajte komentar

EPCG “Solar gradnja” do sad je ugradila preko 4 MW instalisane snage solarnih elektrana, a to je oko 430 kuća i 50 poslovnih subjekata. Samo ovaj broj instaliranih fotonaponskih sistema proizvešće električnu energiju u toku jedne godine vrijednu od nekoliko miliona eura, istakli su za “Dan” iz ove državne kompanije.

– Prevazišli smo administrativne probleme s početka projekta i izmijenjen je zakon u dijelu potrebnih saglasnosti za ugradnju solarnih elektrana. Očekujemo da ćemo do početka sledeće godine instalirati 30 MW što je po cijenama na berzi (iz septembra) vrijednost oslobođene električne energije na godišnjem nivou od oko 18 miliona eura. Napomenućemo da kada je rađena studija izvodljivosti računata je vrijednost godišnje proizvedene električne energije od oko 11 miliona eura, što znači da se ovaj projekat sada isplati još i više imajući u vidu rast cijena električne energije koji se u međuvremenu desio na međunarodnom tržištu, poručuju iz “Solar gradnje”.

Iz “Solar gradnja” navode da Crna Gora može ekonomski da se preporodi razvijajući sve mogućnosti obnovljivih izvora energije i tu je EPCG osmislila veći broj projekata poput plutajućih solarnih elektrana, vjetroelektrana, hidroelektrana…

– Građani imaju mogućnost da u aranžmanu sa EPCG plaćaju solarnu elektranu u ratama čiji iznos ne prelazi ni za cent njihov prosječni račun za struju. Snaga fotonaponskog sistema dodjeljuje se na osnovu prosječne godišnje potrošnje, pa ako primjera radi korisnik plaća prosječni račun za struju u iznosu od 50 eura, njegova rata za otplatu elektrane biće takođe 50 eura, samo što će nakon sedam do devet godina solarna elektrana biti u njegovom vlasništvu. Dakle nikakvo dodatno opterećenje za građanina u odnosu na ranije, a ostaje mu solarna elektrana iz koje će dugi niz godina dobijati besplatnu električnu energiju. Ukoliko korisnik proizvede višak električne energije u odnosu na svoje potrebe, taj višak otkupljuje EPCG po istoj cijeni struje koju naplaćuje našim građanima, ističu iz “Solar gradnje”.

Iz kompanije ističu da je garancija na izvedene radove dvije godine.

– Garanciju na opremu daje proizvođač, za panele je 12 godina, za invertore 10 godina, a ukoliko imamo u vidu radne performanse panela, onda je ona 25 godina. U toku prve godine efikasnost panela se smanjuje za 2 osto, a svake naredne godine 0,5 odsto, što ukupno za 25 godina iznosi 15 odsto. Projektom 3000+ i 500+ obuhvaćeni su potrošači sa trofaznim priključkom, a narednim projektom planirani su i monofazni potrošači. Jedan od bitnih parametara prilikom ugradnje je vrijednost otpora uzemljenja koja ne bi trebalo da premaši 10 oma. Naše ekipe obilaskom mjere vrijednost uzemljenja i “Solar gradnja” korisniku nudi specificiranu ponudu ukoliko je potrebno da se uzemljenje popravi, odnosno prilagodi vrijednosti koja odgovara ugradnji, zaključuju iz “Solar gradnje”.

Novi projekti najkasnije naredne jeseni

Iz ove kompanije navode da, s obzirom na ogromno interesovanje građana za solarne panele i veliki broj prijavljenih za projekat Solari 3000+ i 500+ (14.500 građana) obezbjeđuju se uslovi za pokretanje sledećeg projekta.

– Do kraja 2022. godine očekujemo pokretanje Solari 5000+ (70MW), koji je namijenjen fizičkim i pravnim licima, kada ćemo objaviti javni poziv za učešće. Studija izvodljivosti i idejno-tehničko rješenje za projekat Solari 10000+ predati su Vladi kako bi se preko EU fondova obezbijedila sredstva za njegovo izvođenje. Očekujemo implementaciju projekta 10000+ već s jeseni sledeće godine, navode iz ove kompanije.

Procedura uklanjanja dotrajalih panela regulisana je zakonom za upravljanje otpadom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *