EPCG naredne sedmice šalje ponudu Toščeliku?

Dodajte komentar

Radnici Željezare protestuju pet mjeseci otkad su im najavljeni otkazi, a dva i po mjeseca otkad se nalaze na krovu fabrike i najiskrenije se nadaju da će njihova situacija biti riješena u što skorijem roku, saopštio je predsjednik sindikata nikšićkog preduzeća Ivan Vujović.

– A to rješenje, koje je jedino moguće, što se tiče radnika Željezare jeste da se vrate u svoju fabriku i na svoja radna mjesta. Nadamo se da će u toku sledeće sedmice biti donesena odluka o kupovini fabrike i da će biti poslata ponuda prema turskom Tosjaliju – kazao je Vujović.

On je naveo i da stanje radnika nije uopšte dobro, kako fizičko, tako ni psihičko.

– Naročito želim da spomenem psihičko stanje koje je sigurno takvo i zbog finansijske situacije u kojoj se nalaze radnici i njihove porodice. Imali su pripremu djece za školu u septembru, a u oktobru spremanje drva i zimnice. A većini radnika su blokirane otpremnine zbog kredita koje su morali da podižu da bi mogli da preživljavaju, a neki da bi sebi i svojoj porodici obezbijedili krov nad glavom. Garant za taj kredit bio je Toščelik, koji je tada i garantovao radnicima da će oni i fabrika raditi – poručio je Vujović.

Vujović je ponovo apelovao na nadležne da pregovore završe što prije.

– Zato ovom prilikom pozivamo EPCG da što prije završi pregovore sa Tosjali holdingom, a turskom vlasniku da više nikad neće doci u Željezaru jer im to radnici neće dozvoliti i da će ovu fabriku ako treba braniti i svojim životima i životima svojih porodica. Da je sreće bilo Tosjali nikad ne bi ni dolazio u Nikšić, jer se pokazalo da on ne da nije investitor, već uništitelj Željezare Nikšić – zaključio je Vujović.

Radnici nikšićke fabrike, njih 229, protestuju već preko pet mjeseci zahtijevajući da država otkupi fabriku od turskih vlasnika i da ih zadrži na radnim mjestima. U pregovorima o preuzimanju učestvuju Elektroprivreda (EPCG) i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović. Davidović je dugo slovio za jedinog zainteresovanog za kupovinu i nudio je Turcima oko 15 mil EUR, koliko su oni i platili državi za preuzimanje prije oko decenije. Kako bi finalizovao kupovinu, Davidović je prodao udio u sopstvenoj proizvodnji alkoholnih pića Neksan ruskom brendu Beluga. Ipak njegovi pregovori su se odužili, ali prema navodima Davidovića i dalje traju. EPCG ima namjeru da u krugu Željezare pokrene solarnu elektranu koja bi trebalo da poveća proizvodnju električne energije, a za taj posao prodala je 10% svojih akcija koje je otkupila Vlada.

Uprava za inspekcijske poslove u septembru je utvrdila da se ogromne količine kancerogenog otpada nalaze u krugu fabrike, te da turski investitor nije ispoštovao ugovor o izvozu i uništavanju te vrste otpada.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *