Danas je Svjetski dan štednje

Dodajte komentar

Svjetski dan štednje, kada se ističe vrijednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak, danas se obilježava širom svijeta.

Svjetski dan štednje ustanovljen je još 31. oktobra 1924 godine na Prvom međunarodnom kongresu štedionica u Milanu, u Italiji. Za njegovo ustanovljenje “odgovoran” je italijanski profesor Filipo Ravica, a predstavnici 29 zemalja željeli su da podstaknu svijest o štednji širom svijeta i da istaknu važnost štednje za ekonomije zemalja, ali i za pojedinca.

Svjetski dan štednje je dan kada se podsjećamo koliko je važno imati finansijsku sigurnost u vidu ušteđevine i koliko je važno štedjeti za postavljene ciljeve.

Monterane vlasti u prvoj nedjelji novembra tradicionalno ohrabruju banke da građanima ponude bolje uslove za štednju, kako bi građani izvukli svoj novac iz “slamarica” i naučili se da štednjom sebi obezbijede bolji životni standard.

Zahvaljujući incijativi koja je pokrenuta u 31. oktobra 1924, osnovan je i Svjetski institut štedionica koji danas okuplja 6.760 banka i štedionica širom svijeta. Potrebi da se štedi Institut naročito poklanja pažnju u nerazvijenim zemljama, odnosno zemljama u razvoju gdje mnogi građani nemaju ni otvorene bankovne račune.

Svjetski dan štednje ove godine biće obilježen i u nesvakidašnjim kriznim okolnostima. Centralne banke povećavaju kamatne stope, inflacija je na najvišem nivou u posljednje četiri decenije, a očekuje se da će naredna godina imati obilježje krize.

Crna Gora je do sada 18 godina za redom oblježavala ovaj datum kao početak Nedjelje štednje, koja traje do 6. novembra. Tokom ove akcije, bebe rođene u ovoj sedmici dobijaju štednje knjižice sa po 400 eura, od čega po polovinu obezbjeđuje Centralna banka Crne Gore i komercijalne banke koje posluju u zemlji.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *